„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Zacher Gábor: „Tele van az emberek töke”

29/10/2020 13:38

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járványhelyzetben megnőtt az antidepresszánsok, szorongásoldók forgalma. Előjöttek a pszichés betegségek, nőtt a családon belüli erőszak, sokkal több a válás.

2020. október 28. Reggeli gyors - részlet 20.10.28. Zacher Gábor
20:48
00:00

A járványkezelés politikai kérdés Magyarországon, pedig szakmai megközelítést igényelne – mondja Zacher Gábor toxikológus. Szerinte szigorúbb intézkedésekre volna szükség, kijárási korlátozásra, vásárlási idősávokra, távoktatásra és sokkal több tesztelésre. Érthető, hogy gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni, de mégis egy egészségügyi, szervezési feladatról van szó. A szigorításokra akkor is szükség lenne, ha a társdalom már belefáradt, ahogy Zacher fogalmazott: tele az emberek töke a járványhelyzettel.

A baj az, hogy a lakosság mentális felkészítésével senki sem foglalkozott, például az Operatív Törzs tájékoztatóin ilyesmiről szó sem esett. Pedig a tartós stressz szorongást okoz, óriási szükség lett volna a felvilágosításra. Hazai adatokat nem nagyon közölnek, de a Nyugaton közzétett információkból ki lehet indulni. 10-15 százalékkal emelkedett a pszichés betegségek száma, több ember panaszkodik alvászavarra. Nyugaton 20 százalékkal több a családon belüli erőszak, Amerikában 30 százalékkal több a válás, mint a járvány előtt volt. A gyógyszerek forgalma Magyarországon is pontosan jelzi a bajt. Egy bizonyos szorongást oldó szer forgalma 10 százalékkal emelkedett, de több fogy a szokásosnál antidepresszánsból, hangulatjavító szerekből is.

Vidéken talán egyszerűbb a helyzet, ahol esetleg ki lehet menni a kertbe valamilyen elfoglaltságot keresni, de egy szokványos lakótelepi lakásban két kamaszgyerekkel nagyon nehéz. Ahol egymás életterébe folyamatosan belógnak az emberek, elég egy szikra a komolyabb konfliktus kirobbanásához. Szokatlan a home office is, az új munkarend, egy sajátos munkafegyelem betartása. Bonyolítja a helyzetet, ha csökkent a jövedelme valakinek, netán tönkrement a vállalkozása, főleg, ha azt egy most is folyamatosan gazdagodó valaki vásárolta fel fillérekért. A fiatalok is szoronganak, bár ők napok alatt, esetleg teljesen tünetmentesen eshetnek át a betegségen, de ott a tudat, hogy megfertőzhetik a szüleiket, nagyszüleiket.

 
Forrás: Flickr.com
 

Minden embernek más jelentheti a kiutat ebből az állapotból. Az otthoni tevékenységek rendszeressé tétele, egy szigorú napirend kialakítása általában segít. De hasznos lehet az intenzív sport, vagy épp a meditáció is. Keresni kell a megoldást és nem pótszerekhez nyúlni, ez fontos. Zacher Gábor véleménye szerint a járvány az emberek mentális állapotán többet rontott, mint a fizikain. Rendkívül szerencsétlen kijelentése volt Orbán Viktornak, hogy aki megbetegszik, azt majd meggyógyítják. Ez politikai mondat volt, ilyet orvos soha sem mond.

A toxikológus úgy véli, hogy az igaz megoldás persze nem nálunk van, nem a politikusoknál még csak nem is az orvosoknál. Az igazi megoldás az oltóanyag, de az még jó ideig nem lesz, hiszen például az egyik nagy gyártó éppen most szüntette be a 3. fázisú vizsgálatait, pedig abba 60 ezer embert vontak be, az oroszoknak állítólag már két oltóanyaguk is van, csak épp senki sem akar venni tőlük. Persze sok helyen folynak még fejlesztések, akár 3. fázisú vizsgálatok is. Az eredményre, a biztonságos és hatásos oltóanyagra még várni kell.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.10.28. 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás