„Klubrádió
Megbeszéljük...

Volt moszkvai nagykövet az orosz hekkerek jelenlétéről: A szövetségeseink dönthetnek úgy, hogy kizárja Magyarországot

30/03/2022 18:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem lehet tudni, hogy a kormány tájékoztatta-e szövetségeseit arról, hogy orosz hekkerek férnek hozzá a külügy hálózataihoz. Ha nem tették meg, akkor az olyan súlyos mulasztás, amelyért akár ki is zárhatják Magyarországot a NATO-ból – mondta Székely Árpád.

2022. március 30. Megbeszéljük - részlet 22.03.30. Székely Árpád
14:26
00:00

Az oroszok évek óta, még most, az orosz-ukrán háború idején is látják a magyar külügy titkait, a tárca teljes informatikai hálózatát, ideértve az államtitkokat továbbító hálózatot is sikerült feltörniük – írta meg kedden a Direkt36.

Székely Árpád volt moszkvai nagykövet úgy véli, hogy a magyar külügy ilyen szintű kiszolgáltatottsága számos kérdést felvet, és kormányváltás esetén ezt az ügyet különös alapossággal kell kivizsgálni. Az elsődleges kérdés, hogy a NATO-tagországokat tájékozatta-e a kormány a behatolásról. Mivel szövetséges államokról van szó, az lett volna a legfontosabb, hogy értesítsék őket arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) védett hálózatához is hozzáférhettek a hekkerek, amelyeken e szövetségesek biztonságát is érintő titkos adatokhoz hozzáfélrhettek. "Ha ezt nem tették meg, az több, mint hiba" – mondta. Hozzátette, egy ilyen mulasztás olyan elképesztő vétség, amelynek következményeképp – különösen úgy, hogy egy szomszédos országban háború dúl – akár dönthetnek úgy szövetségeseink, hogy Magyarországot kizárják.

Nyugtalanságát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy nagyon sok dolgot eltitkol a kormány itthon és külföldön egyaránt, amely erősíti a gyanút, hogy valóban mulasztottak. Ugyanakkor Székely úgy véli, hogy a NATO, és az EU sem nézte ezt tétlenül, amint tapasztalták, hogy valahol szivároghatnak információk válaszlépéseket tettek. Így például egészen biztos abban is, hogy a NATO legtitkosabb információit nem osztják meg Magyarországgal.

Hangsúlyozta, kormányváltás esetén ezért is nagyon fontos, hogy ezt az orosz behatolást a legalaposabban feltárják.

 
NATO-csúcs 2022 március
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Székely Árpáddal
2022.03.30., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György