„Zajlik
Reggeli gyors

Zavaros beszédet tartott Tusványoson Orbán, aki hiperracionális embernek tartja Putyint

29/07/2024 06:02

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ázsia-vezette új világrendet vizionált a magyar kormányfő, miközben Trumpnak nyújtja jobbját – írta a Stars and Stripes. Nemzetközi lapszemle.

2024. július 29. Reggeli gyors, részlet (2024.07.29.) Csernyánszky Judit lapszemléje
06:08
00:00

A Pentagon katonai hírlapján, ami a külföldön szolgálatot teljesítők számára készült eredetileg, a Stars and Stripes-on is átfutott Orbán tusványosi beszéde. Igaz, alig van olyan mérvadó lap, portál, amelyik nem ismertette volna Orbán eszmefuttatását a szomszédos Romániából. Nagyon sokan az AP amerikai hírügynökség ottani tudósítóinak az összegzését hozták le, amely úgy kezdődik, hogy zavaros volt a beszéd, már ami az EU hanyatlásáról és a Orbán Nyugat-ellenes gondolatairól szólt. Ázsia-vezette új világrendet vizionált a magyar kormányfő, írják, miközben Trumpnak nyújtja jobbját. És szó szerint idézik, hogy a jós olyan változást prognosztizál, amit 500 éve nem láttunk. Ezekkel vitázni aligha lehet, azt viszont kifogásolja a tudósítás, hogy semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá azt az állítását Orbán, hogy az Északi Áramalt II. felrobbantásához, mint terrorista akcióhoz, köze van Amerikának. Szélsőjobb politikusnak nevezve Orbánt jelzi az írás, hogy felháborodást váltott ki uniós és nyugati körökben Orbán ún. békemissziója.  Rögtön meg is jegyzi, hogy Orbán Putyin legközelebbi barátjának számít, s nem nyújt segítséget Ukrajnának, ami miatt látványosan megromlott a kapcsolata az uniós vezetőkkel. Tusványosi beszédeire pedig általában az unióval szembeni álláspontja kifejtésének fórumaként tekint. Külön részletezi a tudósítás a Trumppal szembeni eljárásokat, amelyeket Orbán barátjával egyezően igazságtalannak tart, sőt még a jó 10 nappal ezelőtti. Trump elleni merényletre is magyarázatot adott a liberális demokrata vezetésnek felróva a jelenlegi, szerinte elfogadhatatlan helyzetet. Természetesen olvashatják ezt a Washington Post előfizetői is.

Az Amerika Hangja a Reuters alapján adott hírt, s ebben más hangsúlyokat látunk. Azt, hogy Orbán az orosz vezetőt hiperracionális tökélynek állította be, illetve hogy Ukrajna soha nem fogja tudni megvalósítani azt a vágyát, hogy a NATO és az EU tagja lehessen. S mindebből Orbán logikája szerint az következik, hogy a Nyugat – mármint annak liberális vezetése – és az EU irracionális politikát folytat Oroszországgal és Ázsiával szemben. A cikk azzal zárul, hogy mindezek ellenére Brüsszel és a NATO is újabb és nem kis lépeseket tett annak érdekében, hogy idővel tagjai közt tudhassa Ukrajnát.  A Trump-párti és szélsőjobboldali újságnak tekinthető Washington Times változtatás nélkül átvette az AP tudósítását.

Tusványos - 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáb
 
Orbán Viktor Tusványoson
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

A lengyel hírügynökség és a lengyel TVP tv-csatorna is beszámolt arról, hogy reagált Orbán beszédére a lengyel külügyminiszterhelyettesnek, s kikérte magának hogy hipokritának nevezte őket is a magyar kormányfő, az a kormányfő, aki még mindig üzletel az agresszor Oroszországgal. Władyslaw Teofil Bartoszewski leszögezte, Lengyelország nem üzletel Putyinnal. Miért nem áll össze egy közösségbe Orbán Putyinnal és a többi szélsőjobbos nacionalistával? Nem érti, miért nem lép ki Orbán az EU-ból, akivel folytonos nézeteltérései vannak és még csúnyán is bánik vele. Ha valaki nem a kar a klub tagja lenni, akkor miért nem távozik és hagyja ott a klubot? – teszi fel a kérdést a miniszterhelyettes. Hozzátette: azt szokták mondani, hogy lengyel-magyar két jó testvér, de ez nem az, hanem egy óriási családi veszekedés. Felháborítja az is, hogy Orbán blokkolja az ukrajnai kompenzációs uniós alap kifizetéseit azok számára, így Lengyelország számára is, akik segítik a bajbajutott országot. Sőt még utalnak a cikkben David Pressman amerikai nagykövet reagálására is, aki az Orbán szájából elhangzottakat egyértelműen a NATO, az EU, az Egyesült Államok és Lengyelország elleni támadásként értékeli

Az ukrán Euromaidan portálon szakértővel értelmezik azt az egyelőre patthelyzetet, amelyben Magyarország Brüsszeltől követeli a Lukoil- szállítások visszaállítását, különben továbbra is visszatartja az Ukrajna megsegítésére létrehozott 6,5 milliárd EUR-s kompenzációs alap kifizetéseit. Mykhailo Honchar ukrán energiaügyi szakértő is megerősítette, hogy amit az ukrán Naftogaz is jelzett, a többi olajszállító továbbra is teljes kapacitással működik, Magyarországra nem érkezik kevesebb olaj, csak kiesett a szállítók közül a Lukoil. Megtudjuk, hogy a magyar és a szlovák kormány a Világkereskedelmi szervezetnél feljelentést tettek, s emellett azt is állítják, hogy Ukrajna megszegte az EU-val kötött társulási szerződést. Az ukrán szakértő szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy mindkét ország becsapta az Európai Bizottságot, amikor azt állították, hogy nincs más, csak orosz energiabeszerzési lehetőségük. Az Adria kőolajvezetéket 2015-ben modernizálták, innen is akadálytalanul kaphatna Magyarország olajat, igaz, nem diszkont áron, mint ahogy ez történik Ukrajnán keresztül. Mindkét ország azzal fenyegetőzik,  hogy nem exportál áramot Ukrajnába válaszlépésként, ami a szakértő szerint egyáltalán nem jelentene komoly érvágást Ukrajna számára, mert Lengyelországból, Romániából, Moldovából simán pótolni tudja.

Az Al Arabiya is foglalkozik a témával, kiemelve, hogy Magyarország szerint Ukrajna ezzel akarja zsarolni a magyar kormányt, mivel utóbbi nem hajlandó segíteni semmilyen formában a megtámadott országot. Másrészt szintén kormányzati információra hivatkozva közli, hogy szeptemberben olajkészlet hiány állhat be, amennyiben azonnali megoldást nem találnak. Mykhailo Podolyak, az ukrán elnök kabinetvezetője visszautasította a zsarolás vádját.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07. 29., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit