„Ki

A Hetes stúdióban ezúttal többször bekapcsoltuk a Magyar Péter-féle tüntetésen lévő kollégáinkat. A második órában pedig élőben beszéltük meg a hét eseményeit.

Természetesen végig élő műsort hallhattak, hiszen éppen mellettünk zajlott a Hősök terén és a becsatlakozó Andrássy út egy részén is a Tisza Párt, vagyis Magyar Péter kampányzáró rendezvénye. Már déltől fokozatosan érkezetek az emberek, külsőségeiben is igen grandiózus esemény volt. Selmeci János munkatársunk jelentkezett be a demonstrációról.

Azért van más is a világon, amivel foglalkoztunk:

Szerkesztőnk, Józsa Márta tekintette át a mögöttünk lévő hét hazai kampányeseményeit, amiből azt is sejteni lehetett, hogyan alakulhat vasárnap a választási részvétel, de azt, hogy a közvélemény-kutatók által egyöntetűen prognosztizált  Fidesz-fölény, vagyis a papírforma mennyiben teljesül, nyilván senki nem tudja.

Most sokkal több szó esett az önkormányzatival egy időben tartott európai parlamenti képviselőválasztásról, mint bármikor előtte. A Fidesz, élén Orbán Viktorral végtelenül ki is élezte a kérdést: háború vagy béke a tét, mármint szerinte a Fidesz június 9-i szereplésétől függ a  válasz. Persze ebből egy szó sem igaz, de jól hangzik, azonban László Róberttel, a Political Capital vezető elemzőjével arról váltottunk szót, mekkora a belpolitikai súlya, illetve tétje az EU-s választási eredményeknek.

Markó Béla erdélyi író, volt politikus , az RMDSZ egykori alapító elnöke adott interjút nekünk. Annak okán kérdeztük a háborús kormányzati kampányözönről, hogy megelégelte, mennyire Orbán tirádáit követi az erdélyi magyarok többsége, így lassan szembe kerülnek a romániai közvéleménnyel, a románok európai uniós irányultságával. rendhagyó versben fogalmazta meg véleményét a hazugságokról, a néphülyítésről.
 
Éleződik a belpolitikai helyzet az Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump már börtönbüntetés elé néz korábbi ügyei miatt, ennek ellenére, vagy mintha annál inkább nő az esély, hogy ismét ő legyen az USA elnöke. Egyesek polgárháborús helyzetről delirálnak, ha Trump mégsem nyer. Csernyánszky Judit erről beszélgetett Kenneth Robertssel, az autokrácia természetét kutató amerikai professzorral.
2024. június 08. Hetes Stúdió (2024. június 08., szombat 15:00)
55:42
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter