„Ki

A 77-es szám mesterszám, ha lehet hinni a számmisztikában, jelentése: kreatív gondolkodás. Wolf Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt, dzsesszzongoristát a 77. születésnapján köszöntjük, és hogy ennek a kreativitásnak ne legyen híján, az idei évben nagy eseményre készül. A Zeneakadémián két különleges szerzeményét mutatják be, az egyik A Reckless Requiem, középpontjában, nem a mindenek felett ítélkező Isten, hanem az életet szerető ember áll.

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Érdemes- és Kiváló Művész 1978-ban robbant be a köztudatba Verdi Otellójából készült operafilmmel. Ő volt Desdemona, olyan nagyságok mellett énekelt, mint Simándy József és Melis György. A film zenéjét Ferencsik János vezényelte. Így indult a karrierje. Idén a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.

 

Búcsúztunk Donáth László evangélikus lelkésztől, volt országgyűlési képviselőtől, 1989-ben részt vett a Történelmi Igazságtétel Bizottság kegyeleti bizottságában, valamint alapító tagja volt a Magyar-Zsidó Kulturális Egyesületnek. Ugyanebben az évben az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökségi tagjává is választották. Hirtelen halála sokunkat lesújtott, Donáth László 68 éves volt.  

Kiss Mari Jászai Mari-díjas színésznő már négy évesen a deszkákon állt és éneklésével elbűvölte szülőfaluja közönségét. 1975-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, pályáját a Madách Színházban kezdte, csakhogy közbeszólt a szerelem! Angliába ment filmrendező férjével. Nemsokára hazajött és belevetette magát újból a munkába. 2024-ben Psota Irén-díjat kapott, és az idei év elhozta számára Lise Meitner osztrák-svéd fizikus szerepét is A Díj című színdarabban.

 

T. Balogh László 1990-től a világ egyik legjelentősebb fotóügynökségének, a Reuters Hírügynökségnek a fotóriportere.  A Reutersnél eltöltött idő alatt nyolc olimpiáról tudósított, közel egy évet töltött háborús övezetekben, képei a világ vezető lapjaiban jelentek meg. Sportfotósként nemzetközi tekintélyre tett szert, vízilabdát senki nem fényképez nála jobban. Ott volt a magyar válogatott vízilabdacsapat minden egyes olimpiai győzelmén. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2024-ben T. Balogh Lászlót életműdíjjal jutalmazta.

2024. július 13. Klubdélelőtt (2024. július 13., szombat 09:00)
155:45
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa