„Zajlik

Shakespeare tükre - az emberi jellem örök történetei

A klasszikus dráma egyik kiemelkedő mestere William Shakespeare. Életművén keresztül az emberi jellemek időtlen világába is betekintést nyerhetünk, igazolásul arra, hogy míg a környezet és a társadalmi körülmények folytonosan változnak, az emberi természet alapvető vonásai nem. Ebben a sorozatban Shakespeare néhány színpadi művén keresztül megvizsgáljuk azokat az univerzális érzelmeket, konfliktusokat, amelyek évszázadok óta foglalkoztatják az embereket. Mert Shakespeare művei nem csupán izgalmas, szép történetek, hanem saját életünk és küzdelmeink tükrei is. Megnézzük, hogyan formálják karakterei az emberi viselkedést, és hogyan tükrözik vissza mindazt, ami bennünket emberré tesz.

Shakespeare Othello című darabja arról szól, hogy miként fordul két ember kapcsolata az őszinte, szenvedélyes szerelemből, a manipuláció rombolása, az önismeret hiánya és a kirekesztettség érzése folytán bizalmatlanságba, árulásba, majd súlyos tragédiába. 

Az Othelloról beszélgettünk a műsor első felében Almási Zsolt irodalomtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Shakespeare Bizottság elnökével. A második félórában pedig Mayer Máté pszichológus, pár- és családterapeuta, történelemtanárral és Tarr Bence László kulturális antropológus, filozófus, buddhista tanítóval.

2024. október 16. Shakespeare tükre (2024. október 16., szerda 19:00)
47:18
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes Szerkesztők: Sugár Ágnes