Vendégeink, témáink:
- Hazánkban minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, és ezzel segítse az éhezés, az élelmiszerpazarlás csökkenését. Az Élelmiszerbank évente több mint 250 ezer nélkülözőhöz juttat el élelmiszeradományt, 2020-ban összesen 8.400 tonna mennyiségben, 7 milliárd forint értékben. A szervezet hosszú távú célja egy erős vidéki hálózat kialakítása. Márciusban megkezdte működését az egyesület új telephelye Miskolcon. A helyi Élelmiszerbank célja, hogy közelebb vigyék a segítséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nélkülözőkhöz, a helyi élelmiszer-forgalmazó és- gyártó cégek támogatásával hatékonyabb ellátást biztosítsanak a térségben működő karitatív szervezeteknek, és több mentett élelmiszer jusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Cseh Balázzsal, az egyesület elnökével beszélgettünk.
- Kiadták a Február Harmadika Munkacsoport éves adatfelvételéről készült gyorsjelentést. A 23. alkalommal lebonyolított országos hajléktalan adatfelvétel egészen különleges körülmények között zajlott. A járvány és a járványügyi intézkedések felforgatták az emberek, az intézmények életét. A hajléktalan embereket segítő dolgozók és szervezetek mindent megtettek és megtesznek annak érdekében, hogy a sok ezer nem lakásban tengődő, hajléktalan ember körében ne következzen be tömeges egészségügyi katasztrófa a koronavírus-járvány miatt. Gurály Zoltánt, a Menhely Alapítvány munkatársát, a Február Harmadika Munkacsoport egyik tagját kérdeztünk az adatfelvétel eredményeiről.