Mint fogalom talán nem annyira, de mint jelenség, biztosan sokaknak ismerős lehet az élelem-önrendelkezés. "A kapitalista termelési mód betörésével nemcsak a közjavakhoz való hozzáférés lehetetlenült el, de felbomlottak azok a társadalmi struktúrák is, amelyben a közösség tagjai egymást segíteni tudták." – írja recenziójában, a Fordulat legfrissebb lapszámában Ádám Zsófia, a Szolidáris Gazdaság Központ tagja. Arról kérdeztük, mi történik és miért veszélyes, ha egy társadalomban ellehetetlenülnek az élelem-önrendelkezés feltételei és miért van ennek relevanciája ma?
Őt Balogh Lili agrármérnök, gazdálkodó követte, aki a Fordulat ugyanezen számában az agroökológia magyarországi helyzetéről, szereplőiről és fejlődési irányairól értekezik. Többek között arról beszélgettünk, hogyan kapcsolódik ez a komplex rendszer az élelmiszer-önrendelkezéshez, és mik azok a tudások, amelyek a mai agroökológia területéhez tartoznak.