

Az élelmiszerpazarlás korunk egyik legégetőbb társadalmi, gazdasági és környezeti problémája. Az ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész. Magyarországon lakosonként 93 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy felkutassa a gyártók és kereskedelmi szereplők lejáratközeli és csomagolási hibás készleteit, majd a rászorulókhoz juttassa azokat. A szervezet 2024-ben több mint 10 ezer tonna élelmiszert mentett meg és ezzel 245 ezer nélkülözőnek nyújtott segítséget. Nagygyörgy András külső kapcsolatok igazgató avatott be a részletekbe.
Alulról jövő kezdeményezésként alakult, ma pedig már más civileknek segít a Haikubár a Közösségért Alapítvány. A szervezet egy olyan közösségi teret működtet, amely otthona lehet számos olyan közösségi célú tevékenységnek - elsősorban szellemi sportoknak, kulturális műhelyeknek, társasjátékkluboknak -, amelyeknek korlátozottak a lehetőségeik megfelelő terem, helyiség bérlésére. Most pályázati lehetőséget hirdetnek kedvezményes teremhasználatra. Hogy pontosan kiket várnak, arról Pölöskei Petra kuratóriumi elnököt kérdeztük.