„Klubrádió

Az adás tartalmából:

Aki maga elé tudja képzelni a Sydney-i Operaház épületét, az gondolhatja, hogy az építész, Jorn Utzon egyik dániai temploma sem kismiska – pestiesen szólva. Sylvester Ádám építész mesélt erről.

Egy évtizedekig elhanyagolt, lerobbant, felállványozott Andrássy úti palota éled újjá – a Karsai-palota, amelynek Kelecsényi Kristóf művészettörténész mondta el korai történetét.

Egyébként, anno itt működött a Palermo kávéház és ha már – mivel éppen e hétvégén lesz a kávéházak éjszakája -, a vele szemben volt egykori Japán kávéházról emlékezett meg Kozár Alexandra újságíró.

A héten átadták a komáromi Csillagerődöt, Magyarország legújabb múzeumát, amiben a világhírű szobrok egy-egyes méretű másolatait láthatjuk. Az erődöt valósággal a föld alól kellett kimenteni, hogy belőle egy korszerű és méltó épületegyüttes legyen. Az építész, Mányi István volt a vendégünk.

Kelenföld – új, multifunkcionális városközpont emelkedik lassan itt. Az Etele pláza már kész, Torma Tamás  újságíró, építészeti szakíró erről és az un. intermodális várostervezésről beszélt.

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

2021. október 09. Utcafront (2021. október 09., szombat 17:00)
51:32
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta