„Klubrádió

Milyen egy új és egy régi holland lakás? Sylvester Ádám építésszel Amszterdamba utaztunk háztűznézőbe.

Folytatódott Kelecsényi Kristóf művészettörténésszel az Andrássy úti palotamustra. Ezúttal a Gschwindt-házba látogattunk, aminek végre felújították az utcafront felőli homlokzatát, de bent Lotz Károly falfestményeivel együtt pusztul minden. 

Csakúgy, mint ahogy az ország harmadik legnagyobb zsinagógája, a pápai is jobb sorsra vár – bár a tetőt már felújítottak, belül semmi. Viszont szerencsére újra látható benne a Gyekiczky András szociológus, jogász és Rajk László építész, díszlettervező, politikus által készített, Elfeledett szomszédaink című kiállítás. 

Mit lehet beépíteni 22 négyzetméteren? Mindent. Turányi Bence építész egy ipari épületből varázsolt diákok számára apartmanokat. Az eredmény; belvárosi, mégis csendes, sőt, még zöld is és világos, s mindez a Rottenbiller utcában. 

Bartha Dorka újságíró tovább kalauzolt városi vadonjában, a méhek után az épületek díszítéseként alkalmazott pávamotívumokat kutatja fel. 

Torma Tamás újságíró, építészeti szakíró viszont megint kimozdult a fővárosból; Békéscsabára mentünk, ahol a Munkácsy Mihály Múzeum átépített belső termeiben bolyongtunk. 

 

 

 

2021. október 23. Utcafront (2021. október 23., szombat 17:00)
52:06
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta