„Klubrádió

Az élmény- és emlékteremtés világa – Y – Galavits Patrik generációs műsora 2018. 12. 06.

7/12/2018 15:07

| Szerző: Klubrádió

Kommentelők egyenesen a halálát kívánták annak a kisfiúnak, aki meggondolatlansága miatt megölt egy állatkerti szurikátát. Miért lesznek sokan agresszívebbek az online térben? Milyen hatással vannak emberi kapcsolatainkra a közösségi médiumok? Hogy befolyásolják az önképünket, szépségideálunkat ismerőseink szétfilterezett képei az Instagramon? Miért lesz valakiből netes troll?

2024. április 20.
00:00
00:00

A műsor vendége, Villányi Gergő pszichológus arra hívta föl a figyelmet, hogy a közösségi médiában látszólag mindenki boldog, sikeres és csinos, ám ez nem a valóság. Az emberek valamit nagyon meg akarnak mutatni ezekkel a bejegyzésekkel, szeretnék, ha irigyelnék őket. Viszont mindez másokban azt az érzést keltheti, hogy lemaradtak valamiről, kimaradtak valamiből. Illúziókkal telített a közösségi média világa, éppen ezért nagy csalódásokat tud okozni.

A pszichológus úgy véli, hogy a fiatalok valamennyivel védettebbek, mint az idősebbek, de fontos, hogy tudják: ezeken az oldalakon tulajdonképpen egyfajta élmény- és emlékteremtés folyik. Sokan könnyen elhiszik, hogy ez a valóság, óvatosan kell tehát kezelni az üzeneteket, bejegyzéseket. Ráadásul azt is érdemes tudni, hogy az üzeneteknek csupán a töredéke fontos, vagyis valószínűleg nem maradunk le sok mindenről, ha nem ülünk állandóan a gépek előtt, vagy nem böngésszük egyfolytában a telefonunkat.

A műsort a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg.