„Klubrádió

Összeforr az ellenzék - Nemzetközi lapszemle

18/12/2018 11:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Fordulópontot jelenthetnek a rabszolgatörvény ellen indult tiltakozások., "új hajnal" virradhat az ellenzékre. Lelepleződött az Orbán-rezsim valódi természete és amikor a magyarok dühbe jönnek, a hatóságoknak nehéz dolguk van. Az ellenzék szemmel láthatóan nem akarja kivárni a következő választásokat. Külföldi lapok fő helyen foglalkoznak a magyarországi tüntetésekkel.

2018. december 18. lapszemle 2018.12.18.
00:00
00:00

alán senkinek sem meglepő, hogy címlapra került Magyarország a nemzetközi médiában, és ezúttal nem csupán szavakkal, hanem megbotránkoztató képekkel és videófelvételekkel is. A rabszolgatörvény ellen indult, szélesebb tiltakozásba átcsapott, eddig nem látott egységes ellenzéki fellépésről tanúskodó tüntetéssorozatról, illetve az MTVA épületében és annak környékén történtekről szóló ténybeszámolókat nem ismertetem, csak egyes értékelő megállapításokat.

Lelepleződött az Orbán-rezsim valódi természete

A New York Times azt írja, hogy az események fordulópontot jelentenek Orbán Magyarországán. A kormányfő 2010-es hatalomra kerülése óta fokozatosan szétmállottak az ország demokratikus keretei, csökkent a bírói függetlenség, ellenőrzés alá került az állami és a magánkézben levő média legnagyobb része, és a Fidesznek kedvező módon írták át a választási rendszert, de a kormány mostanáig jórészt elkerülte a politikai ellenfelekkel szemben alkalmazott erőszak képsorainak közszemlére kerülését. Az ellenzéki képviselők szerint a hatalom által ellenük intézett támadások leleplezték az Orbán-rezsim valódi természetét – írja a New York Times. A lap által idézett elemzői vélemény szerint a fejlemények „új hajnalt” jelenthetnek az ellenzék számára, melléjük állíthat eddig határozatlan szavazókat, illetve erősítheti az Orbán elleni külföldi bírálatot. A New York Times megszólaltatja Iványi Gábor lelkészt, aki szerint sok múlik azon, folytatódnak-e karácsonyig, vagy elenyésznek a tiltakozások.

A kormányfő taktikai hibát követhetett el

Az elsősorban gazdasági kérdésekkel foglalkozó, de politikai ügyekben is nemzetközi szaktekintélynek számító Bloomberg amerikai hírügynökség elemzője, Leonid Bershidsky azt írja: Orbán most megszenvedi túlzott önbizalmát, és hacsak nem visszakozik a népszerűtlen törvények ügyében, akkor domináns helyzetének az elvesztését kockáztatja. A kormányfő ezúttal taktikai hibát követhetett el, mégpedig a túlórakeret növelése ügyében, amivel kapcsolatban a szakszervezetek kimutatták, hogy bár a dolgozó elutasíthatja az elvárt túlóramennyiséget, a munkáltatók kezében mégis elég eszköz van ahhoz, hogy megállapodásra kényszerítsék az alkalmazottakat.

Az elmúlt években – írja a Bloomberg elemzője – a magyarok általában lassan kezdtek tiltakozni, és azt is viszonylag erőszakmentesen tették. „Amikor azonban a magyarok dühbe jönnek, a hatóságoknak nehéz dolguk van, ha le akarják őket csillapítani”. A cikk kitér arra: Orbán eddig sikeresen hárította el az Európai Unió tisztségviselőinek azon igyekezetét, hogy mérsékeljék autoriter hajlamait. De az már nehezebb vállalkozás, hogy elnyomja a demokratikus tiltakozást olyan törvények ellen, amelyek közvetlenül sértik az átlagpolgár életét. A Bloomberg elképzelhetőnek tartja: a magyar miniszterelnök túlbecsüli saját azon képességét, hogy egyszerre több fronton is képes küzdeni.

A kormány reagálása rövidlátó arroganciát mutat

Az EurActiv szerint a tiltakozások nem jelentenek közvetlen fenyegetést Orbánra nézve, akit a szilárd támogatói köre újra hatalomra juttatott áprilisban. A brüsszeli uniós hírportál azonban elemzői véleményt idézve megjegyzi: a kormány eddigi reagálása rövidlátó arroganciát mutat, és az ellenzéki képviselők kidobása a közmédia székházából azt jelzi: a rezsim az önkényuralmi logika új, magasabb szintjére lépett. Kitér az EurActic arra, hogy Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője szerint az uniós intézmények közül most a tagállami kormányokat összefogó Tanácsnak kell döntenie a Magyarországgal szemben korábban megindult eljárás további lépéséről – a javaslattevői-végrehajtói szerepkört betöltő Bizottság kész arra, hogy minden szükséges tájékoztatást megadjon a tagállami minisztereknek Magyarországgal kapcsolatban.

Az ellenzék nem akar várni a következő választásokig

A konzervatív bécsi Die Presse hasábjain Boris Kálnoky budapesti tudósító terjedelmes beszámolója olvasható, Forradalmi dráma az állami tévéadóban címmel. A szerző szerint az ellenzék mind radikálisabb, a lakosság azonban kétkedő marad. Kitér arra, hogy Gyurcsány Ferenc ugyan meghirdette, a cél a kormány megdöntése, ám megállapítja: ahhoz, hogy megingassák Orbán Viktor hatalmát, százezreknek kellene az utcára menniük. Az MTVA székháza előtti tüntetésről beszámolva Kálnoky úgy fogalmazott: az utolsó esti HÉV-vel a tömeg alaposan megfogyatkozott. A tiltakozások eddigi legkézzelfoghatóbb eredménye, hogy az eddig széttöredezett ellenzék összeforrt, és – mint azt Tóth Bertalan MSZP-vezető közölte – továbbra is egységesen fog fellépni. Az ellenzék – hangsúlyozza a Die Presse – radikálisabbá is vált, és szemmel láthatóan nem akar várni a következő parlamenti választásokig.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Mónus Márton.