„Klubrádió

Több túlóra, több selejt

18/12/2018 13:45

| Szerző: Klubrádió

Amint Áder János aláírja a rabszolgatörvényt, a szakszervezetek megkezdik a sztrájkok érdemi előkészítését. Közben tájékoztató kampányba is kezdenek a munkahelyeken, hogy a dolgozók megértsék, milyen veszélyei is vannak az új szabályozásnak. Néhány munkáltató már készül, hogy az alkalmazottakat rávegye: "önként" vállalják a több túlórát.

2018. december 18. Székely Tamás a sztrájk előkészületeiről.
00:00
00:00

A köztársasági elnök még alá sem írta az úgynevezett rabszolgatörvényt, néhány munkáltató már megkezdte az előkészületeket, hogy a dolgozókkal elfogadtassa a megemelt túlóraszámot. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetéknek elnöke kijelentette: ha Áder János aláírja és a közlönyben megjelentetik a törvényt, érdemben megkezdik a sztrájkok előkészítését.

Ugyanakkor a Reggeli Gyorsban azt is hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek igazán csak előkészíteni, szervezni tudnak, sztrájkolni maguknak a munkavállalóknak kell. Egyébként a tüntetéseknek is akkor nagyobb a hatásuk, ha munkahelyi tiltakozó akciók is vannak. Összefogást sürgetett tehát a szakszervezeti vezető.

Most egy tájékoztató kampányba kezdenek, de nem az utcán, hanem az üzemekben. Az a tapasztalatuk ugyanis, hogy sokan még a cafetéria elvételét sem értik, a rabszolgatörvény következményeivel pedig még kevésbé vannak tisztában. Arra a kérdésre, hogy milyen a hajlandóság egy komolyabb sztrájkra, konkrét adatot nem mondott Székely Tamás, ugyanis most nem a konföderációknál pattog a labda. Helyi tárgyalásokon, munkahelyenként, ágazatonként kell szervezni a munkabeszüntetéseket.

A rabszolgatörvény olyan aspektusára is utalt, amelyet talán kevesen ismernek, ez a pedig a túlterheltség. Már most is tapasztalható, hogy olyan üzemekben, amelyekben az átlagnál többet kell dolgozni, megnő a selejt aránya. A munkáltatók külön pótlékkal próbálják lecsökkenteni a hibás termékek számát. El lehet képzelni, hogy mi lesz, ha az amúgy is leterhelt dolgozók nyakába még több túlórát varrnak.

Dési János interjúját a felső ikonra kattintva hallgathatja meg.