„Klubrádió
A lényeg

1,4 milliárd forintot költhet EU-s forrásokból a főváros természetvédelmi területek megőrzésére

22/04/2024 15:32

| Szerző: Klubrádió

1,4 milliárd forintot fordíthat a főváros természetvédelmi területek megőrzésére a következő években az elnyert EU-s forrásokból. A Közgyűlés szerdán hagyhatja jóvá az erről szóló szerződést – jelentette be Karácsony Gergely a Föld napján.

A főpolgármester emlékeztetett, az elmúlt időszakban 212 hektár új természetvédelmi területet alakítottak ki Budapesten. A főváros megerősítette a természetvédelmi őrszolgálatot és a FŐKERT-en belül egy új önálló természetvédelmi osztály gondoskodik a természetvédelmi területek fenntartásáról és a természetközeli állapot megőrzéséről. Budapest Európában elsőként nyert nagyvárosként erre a célra a LIFE programból jelentős forrásokat – tette hozzá Karácsony Gergely.

Soha nem költött még annyi pénzt a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelemre, mint most a főpolgármester szerint. Karácsony Gergely beszámolója alapján a Fővárosi Közgyűlés szerdán köt majd egy szerződést, amely révén egy közvetlen európai uniós pályázat keretében 1,4 milliárd forintot fognak tudni elkölteni az elkövetkező években a természetvédelmi területek megőrzésére. 

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közölte: a hétéves program a Mocsáros Természetvédelmi Területet, a Tétényi-Fennsík Természetvédelmi Területet, valamint a Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Területet érinti.