„Zajlik
A lényeg

2024 végére leválik az orosz olajról Csehország

6/11/2023 10:00

| Szerző: Klubrádió

Nincs technológiai akadálya az orosz kőolajról való teljes leválásnak Csehország legnagyobb olajfinomítójában Litvinóban, amely meg is fog történni, amint 2024 végére elkészül az ezt lehetővé tevő vezeték kapacitásbővítése – jelentette be a hírt a finomító tulajdonosa, az ORLEN Unipetrol Group.

Sikeresen lefutott októberben egy háromhetes teszt. A máshonnan származó kőolajok mixe alapján azt találták az ütem vezetői, hogy lehetséges az orosz olajról való leválás, amely jelenleg a Barátság kőolajvezetéken át jön a Csehország, Magyarország és Szlovákia számára biztosított uniós mentesség jegyében.

A közlemény utal rá, hogy már zajlik a Trieszt felől érkező vezeték kapacitásbővítése, és ha ez elkészül 2024 végéig, akkor onnantól kezdve az évi 5,8 millió tonnás kapacitású litvinói finomító – és így egész Csehország – teljes mértékben le tud válni az orosz kőolajról, ugyanis a szintén az ORLEN tulajdonában álló másik, évi 3,3 millió tonna kapacitású finomító már nem orosz olajjal működik.

Cseh kőolajtároló
 
Barátság vezeték
 
 Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen 2022. augusztus 15-én. Ide fut be a cseh olajimportot biztosító másik vezeték, az IKL csővezeték is. A telep tárolókapacitása 1 675 000 köbméter. MTI/EPA/Martin Divisek
Fotó: Martin Divisek
 

Egyelőre nincs időkorlátja annak, hogy meddig használhatja még az orosz kőolajat a három közép-európai uniós ország, amelyet a Barátság kőolajvezetéken keresztül kapnak. Idehaza a Mol százhalombattai finomítója felől nemrég olyan hír érkezett, hogy mivel nem kapnak uniós forrást az egyik uniós programból, ezért átgondolják a diverzifikációs beruházásaikat.

(Via Portfolio)