„Klubrádió
A lényeg

2050-re Magyarország klímasemleges lesz

2/11/2021 07:44

| Szerző: Klubrádió

"2050-re Magyarország klímasemleges lesz, 2030-ra, de akár 2026-ra is leállhatunk a szénalapú áramtermeléssel, jelentősen növeljük a napenergia-kapacitásunkat, átalakítjuk a buszflottánkat, és erdősítünk" - mondta Áder János a az ENSZ klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban.

A köztársasági elnök beszédében kiemelte, hogy Magyarország mennyivel előrébb tart a klímaváltozás elleni harcban ahhoz képest, hogy milyen alacsony részünk van a globális kibocsátásból.

A mátrai erőmű
Visonta, 2017. április 6. A mátrai erőmű Visonta közelében 2017. április 6-án. MTI Fotó: Komka Péter
 
 

Áder kritizálta a nagy kibocsátókat is, amelyek a globális károsanyag-kibocsátás 80 százalékáért felelnek, és szorgalmazta, hogy külön is állapodjanak meg egymással a kibocsátáscsökkentés ütemének gyorsításáról – írja a 24.hu.

Áder János szerint bár Magyarország vállalja, hogy 2050-re klímasemleges lesz az ország, amit törvénybe is foglaltak, és aminek végrehajtása már megkezdődött.
2030-ig biztosan, de talán 2026-ra beszüntetjük a szénalapú áramtermelést,
2030-ig 6500 megawattra növeljük a naperőművi kapacitást, illetve
2030-tól csak elektromos buszok járnak majd a városi közlekedésben.
Jelentős erdőtelepítési programot tervezünk, és egy hónap múlva Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lesz Budapesten, ahol a nettó nulla kibocsátás felé vezető technológiákat is bemutatják – írja a lap.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint alapvetően három dologra van most a legnagyobb szükség: erős szabályozásra, a globális karbonpiac megalkotására, és a klímafinanszírozás mobilizálására