„Köszönjük
A lényeg

2100 ukrán menekült közül 1650-en veszíthetik el a lakhatási támogatási jogosultságukat egy augusztustól életbe lépő szigorítás miatt

22/07/2024 14:02

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Migration Aid az elmúlt két hétben 150 magyarországi közösségi szálláshely bevonásával készített felmérést. Egy augusztustól életbe lépő szigorítás miatt 2100 ukrán menekült közül 1650-en veszíthetik el a lakhatási támogatási jogosultságukat – írja a Népszava Siewert András, a Migration Aid vezetőjének számítására hivatkozva.

Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa szerint a jelenleg támogatott lakhatásban részesülő ukrán menekültek körülbelül háromnegyedét érinti a közelgő szigorítás.

Eddig minden ukrán menekült kaphatott állami lakhatási támogatást, ilyen esetekben az érintett megyei védelmi bizottság szerződést kötött a szállásadóval. Június 28-án megjelent egy kormányrendelet, ami drasztikusan átszabta az ukrajnai menekültek jogait és lehetőségeit Magyarországon. A rendelet szerint két fontos elem változik az amúgy is kivéreztetett rendszerben: egyrészt ezentúl csak bizonyos ukrajnai régiókból lehet majd állami segítséget kapni Magyarországon, másrészt pedig a Máltai Szeretetszolgálatot kivéve minden magyar segítőszervet kiszórtak az eddigi rendszerből. Az augusztus 21-től érvényes rendeletmódosítás szerint csak „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeit” érintő területről érkezők lesznek jogosultak lakhatási támogatásra.

Majdnem egy évtizede dolgozik a menekültügyben, de ilyen szigorú intézkedést még nem tapasztalt, ráadásul ez nagy részben a magyar anyanyelvű kárpátaljaiakat érinti – mondta a Klubrádiónak a Migration Aid elnöke. Siewert András azt is hangsúlyozta, hogy olyan nagy létszámról és összegről van szó, hogy az állam szerepvállalása nélkül ezeket a menekülteket a segítőszervezetek nem tudják ellátni.

2024. július 22. A lényeg (2024.07.22.) Siewert András
01:04
00:00