„Zajlik
A lényeg

444: Karácsony nagyjából 220 szavazattal vezet Vitézy előtt az újraszámlálás után

11/07/2024 16:48

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely megőrizte előnyét a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának harmadik, egyben utolsó napja után a 444.hu értesülései szerint.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja azt mondta a 444-nek, hogy 23 kerület adatainak összesítése után Karácsony körülbelül 220 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben.

Csütörtökön a VIII., a IX., a X., a XII., a XV., a XIX. és a XX. kerületekben számolták újra a szavazatokat. A portál információi szerint Vitézy öt kerületben is csökkenteni tudta a hátrányát Karácsonyhoz képest, azonban csak kis mértékben, 7-11 szavazattal. A másik két kerületben viszont Karácsony szerzett jelentősebb előnyt: a XII.-ben 35, a XX. kerületben 32 szavazatos előnyre tett szert az újraszámlálás után.

Ez az eredmény már csak az NVB pénteki ülése után változhat, akkor döntenek a vitatott szavazólapok érvényességéről – tették hozzá. Az NVB aznap vizsgálja meg egyesével azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak. Ilyen szavazatból a lap NVB-s forrásának becslése alapján pár száz van.

Az NVB elé három típusú szavazólap kerül. Egy részük egyértelműen érvénytelen lesz, a 444 forrása szerint kerületenként körülbelül 10 ilyen lehet. A második kategória a kétértelmű szavazatoké, ezekről érdemi vitát folytat majd az NVB. A harmadik csoportot pedig a hiányos pecséttel rendelkező szavazólapok alkotják.

Utóbbiakat a cikk szerint valószínűleg érvényes szavazatként fogadja el az NVB pénteken. Forrásuk becslése alapján a hiányos pecsétes szavazatok érvényesítése után minimális mértékben Karácsony növelheti majd az előnyét.