„Köszönjük
A lényeg

A bíró rászólt a tanárokat kirúgó Marosi Beatrix tankerületi vezetőre: válaszoljon normálisan!

2/11/2023 14:33

| Szerző: Klubrádió

A Kölcsey Gimnáziumból elbocsátott öt tanár pere a Fővárosi Törvényszéken folytatódott; a bíró figyelmeztette Marosi Beatrix tankerületi vezetőt, hogy normálisan válaszoljon, mert "ez nem egy tévés műsor".

Csütörtökön folytatódott a Kölcsey Gimnáziumból elbocsátott tanárok pere a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán, miután korábban már kétszer elhalasztották. Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület elbocsátásokról döntő vezetője gyengélkedésre hivatkozva mondta le a meghallgatást szeptemberben és az első, június 14-i alkalommal is.

Palya Tamást, Törley Katalint, Ocskó Emesét, Molnár Barbarát és Sallai Katalint a tankerület 2022. szeptember 30-án bocsátotta el, mert a polgári engedetlenség eszközével tiltakoztak. A rendkívüli felmentés miatt a pedagógusok bírósághoz fordultak, mert álláspontjuk szerint aránytalan és eltúlzott volt az a jogkövetkezmény, amit a tankerület alkalmazott velük szemben.

Az öt tanár már a legelején közölte, hogy ha meg tudnak egyezni a tankerületi központtal, akkor a sérelemdíjtól, a kamattól és a perköltség igényétől elállnak, a végkielégítésre és a felmentési díjra ugyanakkor továbbra is igényt tartanak. A bíró ezt nem tartotta rossz ajánlatnak, azonban a tankerület nem volt nyitott az egyezségre. Marosi Beatrix az egyezséget annak ellenére sem fogadta el, hogy a bíró is hangsúlyozta, érdemes lenne megfontolnia, mert „kérdőjeles a történet vége”, és a bíróság vizsgálni fogja, hogy valóban történt-e súlyos kötelezettségszegés.

Az Index tudósítása szerint miután a tankerületi vezető megismételte, hogy elutasítja az egyezséget, a bíró azt mondta: "Rendben, csak nehogy a gomb kerüljön többe a kabát árához képest".

Ezután a bíró és Marosi párbeszédét szó szerint idézte a portál:

Halász Krisztián: Mi alapján döntötte el, hogy kiknek kell távoznia?
Marosi Beatrix: Az órák és az alkalmak számát tekintettük mérvadónak, azokat küldtük el, akik a legtöbbet mulasztottak.
Halász Krisztián: De miért pont öt kollégát választott ki, ha egyébként már egy óra elmulasztása is súlyos kötelezettségszegésnek számít az ön álláspontja szerint? Miért nem három, hat vagy épp hét polgári engedetlenkedőt küldtek el? Az öt talán valamilyen meseszám?
Marosi Beatrix: Akkor és abban a helyzetben ezt éreztem helyesnek, ennyi.

Ezután a bíró figyelmeztette Marosit, hogy normálisan válaszoljon, "ez nem egy tévés műsor".

Mivel az elhangzottak alapján továbbra sem értette, miért éppen öt tanárt küldtek el a Kölcseyből, arra kérte a tankerületi vezetőt, hogy küldjön pontos listát a tavaly szeptemberi eseményekről, amin látszik, ki hányszor mulasztott.