„Klubrádió
A lényeg

A DK hivatali kötelesség megszegése miatt feljelentést tett Völner-ügyben

10/01/2022 13:23

| Szerző: Klubrádió

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője azt mondta, felveti a politikai befolyásolás lehetőségét, hogy Völner Pál szabadlábon maradhatott. Az ellenzéki párt szerint „az ügyészség magatartása már több mint egy hónapja teszi lehetővé, hogy Völner bizonyítékok eltüntetésével és a tanúk esetleges befolyásolásával akadályozza a nyomozást”. Ezért tesznek feljelentést.

Az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkárnak felfüggesztették a mentelmi jogát, miután több rendbeli korrupcióval gyanúsították meg. Bár Völner a vád szerint rendszeresen fogadott el kenőpénzt a végrehajtói kar elnökétől, az ügyében eljáró Központi Nyomozó Főügyészség megelégedett azzal, hogy tavaly decemberben gyanúsítottként kihallgatta a képviselőt. A Népszava többszöri érdeklődésére sem indokolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy miért hagyták szabadlábon Völner Pált.

A Demokratikus Koalíció (DK) hivatali kötelesség megszegésének gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen Völner Pál fideszes képviselő ügyében – közölte a párt szóvivője hétfőn. Barkóczi Balázs azt mondta, felveti a politikai befolyásolás lehetőségét, hogy Völner Pál nem került sem előzetes letartóztatásba, sem házi őrizetbe.

„Az ügyészség magatartása már több mint egy hónapja teszi lehetővé, hogy Völner Pál bizonyítékok eltüntetésével és a tanúk esetleges befolyásolásával akadályozza a nyomozást” – fogalmazott Barkóczi. Különösen érthetetlennek nevezte, hogy a fideszes képviselő még mindig szabadlábon van, miközben nem tett beismerő vallomást, „nem működött együtt a hatóságokkal, nem válaszolt a kérdésekre, a megbánás legkisebb jelét sem mutatta”.

A DK szerint Orbán Viktor miniszterelnök számára nyilvánvalóan kedvező az ügyészség tétlenkedése, mert így gátlástalanul használhatja Völner Pált egy esetleges kétharmados parlamenti szavazásnál, ahogy azt Simonka György esetében is tette.

(via 444, kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)