„Zajlik
A lényeg

A Fidesz EP-frakciója Elon Musknak adná az EU legnagyobb emberi jogi elismerését

19/09/2024 21:37

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Szaharov-díjat olyanok kapták korábban, mint Nelson Mandela vagy Alekszej Navalnij. Tavaly pedig az iráni hatóságok által a fejkendő viselésére vonatkozó törvény miatt meggyilkolt Mahsza Amininek ítélték posztumusz a díjat.

A jelölést a fideszes László András EP-képviselő jelentette be. Indoklása szerint "az X szerepe a szólásszabadság védelmében egyedülálló. Minden közösségi média platformnak erre kellene törekednie. Mégis, a legtöbben ehelyett a cenzúrát választják. Vagy önként, vagy kormányzati megfélemlítés miatt. Az X-en található közösségi feljegyzések utat mutatnak az átlátható, pontos tájékoztatás tekintetében".

Elon Musk az általa X-re átnevezett Twitteren a tranzakció utáni első lépéseként feloldotta Donald Trump kitiltását, amit a 2021. január 6-ai zavargások szítása miatt rótt ki a volt amerikai elnökre a közösségi oldal korábbi vezetése. Musk évtizedes demokrata szavazóból lett Biden heves kritikusa, és Trump támogatója. A republikánusok elnökjelöltje neki adná a még nem létező Kormányzati Hatékonysági Hivatalt, amelynek fontosságáról először Musk beszélt – írja a 444.

Musk egyébként techcégei (Tesla, SpaceX, Starlink) mellett arról is ismert, hogy gyakran tesz ellentmondásos kijelentéseket, például 2020-ban azt mondta, hogy aki aggódik a koronavírus-járvány miatt, az "hülye", valamint az év márciusában azt "jövendölte", hogy április végére már nem lesz covidos eset az USA-ban. (Mint ismert, összesen több mint 1,21 millióan haltak meg az Egyesült Államokban a betegség következtében.) Nőellenes és szexista kijelentései, viccesnek szánt bejegyzései mellett például Soros Györgyöt hasonlította egy képregénygonoszhoz, aki utálja az emberiséget. Trump-párti fordulata előtt a dollármilliárdos üzletember társaságában indította kampányát a republikánus Ron DeSantis floridai kormányzó, de ez elég rosszul sült el.

Az Európai Parlament által alapított Szaharov-díjat elsőként a dél-afrikai fajüldözés ellen harcoló Nelson Mandela aktivista kapta, aki később az ország elnöke lett. 2020-ban a belarusz demokratikus ellenzék, 2021-ben az idén egy oroszországi börtönben meghalt Alekszej Navalnij, 2022-ben a szabadságáért harcoló ukrán nép kapta az elismerést. Tavaly az iráni hatóságok által a fejkendő viselésére vonatkozó törvény miatt meggyilkolt Mahsza Amini kapta posztumusz a díjat, valamint az iráni Nők, Élet, Szabadság-mozgalom.

(Kiemelt kép: Steve Jurvetson / Flickr.com)