„Zajlik
A lényeg

A Fideszen belül is hullámokat ver az iparűzési adó újraosztásának terve

16/10/2024 15:25

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A Szabad Európa értesülése szerint a Pest megyei polgármesterekkel egyeztettek volna, de elmaradt a találkozó, mert Navracsics Tibor az ellenséges légkörben nem látta értelmét. Közben az is kérdés, ki dönthet majd az átcsoportosított pénzekről – a polgármesterek vagy az országgyűlési képviselők.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter másfél hete beszélt arról, hogy a jövő évtől újraosztanák a települések iparűzésiadó (HIPA) bevételének egy részét, 65 milliárd forintot irányítanának át a járásokhoz – ez az összeg pályázható fejlesztési forrásként jelentkezne.

Azóta a kormány különböző szereplői azt jelezték, még nincs végleges döntés, ugyanakkor biztosan lesz átalakítás. Varga Mihály pénzügyminiszter ráadásul azt is elmondta, hogy mivel azzal számolnak, jövőre növekedni fognak a HIPA-bevételek, akár 110-120 milliárd forintra is nőhet az átcsoportosításra szánt összeg.

Az elképzelés aggodalmat váltott ki a városvezetőkben – fideszes polgármesterek is hangot adtak nemtetszésüknek. A Debrecent vezető Papp László például úgy fogalmazott:

„A magam részéről ezt nem tartom elfogadhatónak, mert a szolidaritási hozzájárulás azért jött létre, hogy a központi költségvetés egy olyan forráshoz jusson a nagy adóbevételű városoktól, amely segít a térségi egyenlőtlenségek kiegyenlítésében, megszüntetésében, akkor ennek a tételnek, amelyet most a kormány bevezetni kíván, a szolidaritási hozzájárulás részeként kellett volna megjelennie” 

– idézte a Világgazdaság.

A Szabad Európa most arról ír, valóságos belhávorú alakult ki a fideszen belül azzal kapcsolatban, hogy ki szólhasson bele az iparűzési adó újraosztásába. A lap értesülése szerint leültek volna a Pest megyei polgármesterekkel egyeztetni, de végül elmaradt a találkozó, mert Navracsics úgy érezte, olyan ellenséges a hangulat, hogy nem érdemes most összeülni.

A lap információi szerint nem csupán arról van szó, hogy a településvezetők aggódnak az elvonások miatt, az is feszültséget okoz a Fidesz berkein belül, hogy elindult egy erős lobbi az egyéni – vagyis az egyes választókerületekből bekerült – országgyűlési képviselők részéről, hogy ők dönthessenek a fejlesztési pénzek elosztásáról, noha Navracsics elképzelése szerint abba elsősorban a településvezetők szólhatnának bele.

A miniszter mindenesetre országjárásra indul, hogy beszéljen a polgármesterekkel és meggyőzze őket, ne – a szolidaritási adóhoz hasonló – elvonásnak lássák az átalakítást, hanem a saját térségük fejlesztési lehetőségeként.