„Klubrádió

"A hazugság ára": Már forgatják az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló filmet

12/04/2021 13:33

| Szerző: Klubrádió

A Telex szerint elindult a forgatása annak a 800 millió forintból készülő fikciós nagyjátékfilmnek, amely Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd néven elhíresült szónoklatáról, annak utóéletéről és így közvetlenül a 2006 őszén kirobbant utcai eseményekről, például a tévészékház elleni ostromról szólhat majd. Mindezt onnan tudni, hogy felállították a díszlet egy részét a budapesti Szabadság téren, a volt tévészékház előtt, ahol az ostrom történt.

"Amikor egy ambíciózus, de elnyomott közvéleménykutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak" – olvasható abban a 24.hu szerkesztőségének birtokába jutott levélben, amellyel a Universe Management casting cég keres meg potenciális szereplőket - írta a lap még februárban.

Azóta úgy néz ki, hogy el is indult a forgatás. A filmfelvétel helyszínén készült képek alapján jól beazonosítható, hogy pontosan mit is örökítenek meg: a helyszínen ott áll egy vízágyú, illetve az a kiégett autó, amelyet a zavargások után évekig fel lehetett fedezni az MTVA Kunigunda útjai székházának udvarán, és amely állítólag épp az ostrom idején az épületben dolgozó Baló György műsorvezetőé volt.

MTV-székház ostroma, 2006.
 
Fotó: wikipedia
 

A castingot végző cég a szereplők keresésekor egyébként azzal érvelt, hogy a film nem politikai állásfoglalás lesz, hiszen nemzetközi stábbal, külföldi rendezővel készül, ráadásul nagy lehetőségről van szó, hiszen komoly anyagi támogatásból gyártják majd, és „széles közönség előtt fogják vetíteni”. A film mögött a Mega Film Kft., Kálomista Gábor cége állhat, a producer viszont a Telex megkeresésére sem írásban, sem telefonon nem reagált érdemben. 

Iparági berkekben egy ideje kering az a feltételezés, hogy a nagy titkolózás övezte filmet a 2022-es országgyűlési választások előtt tervezik bemutatni. Egy ilyen időzítés esetén jó eséllyel menthetetlenül átpolitizálódna a film, hiszen nehéz lenne elválasztani a Gyurcsány Ferenc és a baloldal démonizálására épülő kormányzati kampánytól.

Ugyan nem egyedülálló, de érdekes, hogy február közepén-végén még a casting tartott, áprilisban pedig – a járványügyi szigorítások ellenére – már el is kezdődött a forgatás, amely október 23-ig tart majd, legalábbis az NFI-nyilvántartás (Nemzeti Filmintézet) szerint ez szerepel A hazugság ára című film mellett. Ez alapján 2022-ben, a következő országgyűlési választások évében gond nélkül bemutatható lesz.

A Fidesz kampánya – lényegében már most is – az állandó, nagyipari gyurcsányozásra épít majd a 2022-es választások napjáig. Így a Fidesznek is elég jól jönne kampányeszközként egy film a 2006-os eseményekről - írja a Telex.

(Forrás: 24.hu, Telex.hu)