„Zajlik
A lényeg

A játéknak vége – Lánczi emelt hangon szólt oda a korrupcióellenes civileknek

25/08/2024 13:52

| Szerző: Klubrádió

A Szuvereintásvédelmi Hiovatal vezetője, Lánczi Tamás szerint súlyos dolog, hogy az uniós pénzek visszatartásáról szóló döntésnek alapot adott a Transparency International magyarországi szervezetének egyik anyaga. Azállami hivatal által vizsgálat alá vont Transparency jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint, ha csúnya a tükörből visszanéző kép, akkor letakarjuk vagy szidjuk, de ettől még nem lesz a kép szebb.

A fő-fő probléma, hogy civil álruhában folytatott. nagyobb részt külföldről finanszírozott politikai tevékenység az, amit a Transparency International Magyarország (TI) végez, a szervezet célja pedig a legitim magyar kormány gyengítése. Valakik rejtett módon kívülről megpróbálnak beavatkozni a magyar politikai életbe. Ez felforgatja a magyar politikai viszonyokat, a közélet rendjét, tehát káros   – mondta Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) elnöke a tihanyi Tranzit Fesztiválon szombat délután, ahol Ligeti Miklóssal, a TI jogi igazgatójával vitatkozhattak fideszes közönség előtt. A pódiumvita azután két hónappal zajlott, hogy állami hivatal eljárást indított a korrupcióellenes szervezetet ellen.

A független sajtó kizárásával és az egykor a Rogán-féle minisztérium főosztályvezetőjeként dolgozó Kunfalvi Nóra moderálásával megtartott rendezvényen Lánczi azt mondta, a magyar kormánnyal szemben, a TI mögött semmilyen legitimáció nincs, legfeljebb önlegitimációjuk van, miszerint kikiáltották magukat a korrupcióellenes harc hősévé. „Tegyük tisztába a dolgot, ha valakinek a korrupcióval problémája van, akkor a legegyszerűbb, ha megpróbál közhatalmat szerezni, elindul a választáson, kéri a magyar emberek bizalmát, képviselő lesz, többségbe kerül a parlamentben, kormányt alakít, és akkor föl tud lépni a vélt vagy valós korrupció ellen, ami számára problémát jelent” – fogalmazott Lánczi, aki szerint a TI megalapíthatná például a Magyar Korrupció Elleni Pártot, ez lenne a tisztességes módja a politikai versengésnek.

 
Lánczi Tamás
a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) elnöke a tihanyi Tranzit Fesztiválon 2024. augusztus 24., szombat Forrás: Tranzit/Facebook
 

 

Ligeti Miklós szerint az a felfogás, hogy a korrupció elleni küzdelem a kormánytöbbséggel bíró hatalom privilégiuma, jelentősen elavult, ilyet utoljára a Kádár-féle államszocializmusban gondoltak. Ha valóban az lenne az általános nézet, hogy csak a hatalom dolga küzdeni a korrupció ellen, akkor például fölösleges lenne olyan szabályokban gondolkodni, hogy a polgároknak közérdekű bejelentés esetén a hatóságok védelmet nyújtanak. Az Egyesült Államokban ez már az 1860-es évek óta napirenden van, alkalmazzák, és az Európai Uniónak is van erre nézve szabályozása. Bizonyított, hogy ha az állam partnerként tekint a polgárokra és a cégekre a korrupció elleni küzdelemben, akkor azzal nagyon nagy összegeket lehet megspórolni. A Lánczi-féle logika szerint a magyar állampolgárnak önjogon nem lenne lehetősége, felhatalmazása arra, hogy gondolkodjon, véleményt alkosson a kormány korrupció elleni tevékenységéről és teljesítményéről.

A külföldi finanszírozás témája kapcsán Ligeti azt mondta, a TI boldogan finanszíroztatná magát belülről, örülnének annak, ha az Alapjogokért Központ hátterében meghúzódó céghez hasonlóan ők is kapnának évi 3,5-4 milliárd forintot a Batthyány Lajos Alapítványtól, ahogy a Tranzit Fesztiválhoz köthető Kommentár Alapítvány is részesül hasonló támogatásban ( A Batthyány Lajos Alapítvány rendszeresen több milliárdos állami támogatás kap, 2023 januárjában 9.2 milliárdot utalt nekik a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda.) Miután Ligeti felvetette a magyar állam irányából érkező támogatások lehetőségét, a közönségből valaki bekiabált, hogy ahhoz „jól kell viselkedni”. Ligeti szerint ők valóban nem viselkednek jól a hatalom számára, egyébként pedig a TI sohasem titkolta, honnan vannak a forrásaik, kitől és milyen tevékenységre nyertek pályázati támogatásokat. Ha nem az Egyesült Államok kongresszusának pályázati forrásaiból jutnának pénzhez, hanem a magyar kormánytól, akkor is ugyanazt gondolnák a korrupcióról, Nem vélekednének másképp a 300 milliárdért, állami pénzből haveri alapon beszerzett lélegeztetőgépek ügyéről vagy a szintén haveri alapon zajló építőipari bizniszekről. Az ő álláspontját nem lehet pénzen megvenni – tette hozzá Ligeti.

 
Ligeti Miklós,
a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a a tihanyi Tranzit Fesztiválon . 2024. augusztus 24., szombat Forrás: Tranzit/Facebook 
 

 

A Szuvereintásvédelmi Hivatal által júliusban vizsgálat alá vont civil szervezet jogi igazgatója azt is hangsúlyozta, a TI semmit nem akar eltitkolni, szerinte a szervezet megítéléséhez szükséges minden fontos információ elérhető nyilvánosan.

Lánczi szerint ez csak a TI véleménye. „Ti most egy állami szervvel kerültetek szembe, nem egy másik civil szervezettel vitatkoztok. Most nem ti kérdezitek fel az államot, hanem a hivatal kérdez fel titeket. Tudom, hogy ez furcsa, tudom, hogy ez kellemetlen, szokatlan, erre nem voltatok felkészülve, de ettől még ezeket az adatokat szolgáltatni kell” – mondta.

„Tévedsz” – válaszolt Ligeti, aki szerint a szuverenitásvédelmi törvény Alaptörvény-ellenes, és mivel érvénytelen normának tartják, nem kötelesek teljesíteni. „Ez a ti véleményetek. Azt értsétek meg, hogy ti nem álltok a magyar állam felett. A magyar állam legitimitása megkérdőjelezhetetlen. (…) A saját magatok által teremtett legitimitásba próbáltok kapaszkodni. Abba, hogy ti valamiféle nemes célokért küzdötök. Az a helyzet, hogy ennek a játéknak mostantól vége. Nektek válaszolni kell ezekre a kérdésekre” – reagált már emelt hangon Lánczi.

Az SZH elnöke arról is beszélt, szerinte a TI dezinformál, Magyarország rossz hírét terjeszti, de van ennél egy súlyosabb dolog is. Mint mondta, a Szuverenitásvédelmi Hivatal részben azért indított vizsgálatot meg júniusban a TI ügyében, mert szeretnék világosan látni, pontosan milyen szerepet játszottak abban, hogy Magyarország nem jut hozzá az európai uniós forrásokhoz. Lánczi szerint ugyanis az Európai Bizottság vonatkozó döntéselőkészítő anyagának a Transparency „rendkívül gyenge lábakon álló, manipulatív és végtelenül hamis képet sugárzó Korrupció Érzékelési Indexe adta az alapját. Az anyag alkalmas volt arra, hogy alátámassza az EB politikailag motivált döntését, ami alapján jelenleg Magyarországtól visszatartják az uniós forrásokat. Ez egy kézzelfogható kár – mondta Lánczi.

Ligeti szerint ez a gondolat a tevékenységük „szédelgő feldicsérése” a szuverenitásvédelmi szerv vezetője részéről, vele szemben ő maga sosem gondolta, hogy az általuk készített korrupcióérzékelési index ilyen mértékben befolyásolta volna az EB döntését. Elég rossz trükk, még ha néha sajnos hatékonynak is tűnik– tette hozzá –, hogy ha csúnya a tükörből visszanéző kép, akkor letakarjuk vagy szidjuk, összetörjük a tükröt.  „De ettől még nem lesz a kép szebb.”