„Zajlik
A lényeg

A kormány elismerte, egyet se adtak el a 17 ezer lélegeztetőgépből

29/08/2023 18:30

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-járvány alatt 300 milliárd forintból vásárolták és halmozták fel a lélegeztetőgépeket, nulla forint folyt be az államkasszába – közölte a Transparency International.

A kormány elismerte, hogy egyetlen darabot sem adtak el a 300 milliárd forintból összevásárolt, 17 ezer darab lélegeztetőgépből és ebből következik, hogy ezután egyetlen fillér sem folyt be az államkasszába – közölte a Transparency International, miután a több éve tartó perben a Kúria végleg kimondta, hogy Belügyminisztériumnak ki kell adnia az adatokat.

Az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, az Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését. 

A Transparency international több pert is indított a koronavírus járvánnyal összefüggésben, azért, hogy feltárja az állami egészségügyi beszerzések hátterét.

A közelmúltban a Külügyminisztériummal szemben is pert nyertek. Az eljárásban azokat dokumentumokat igyekeztek kiperelni a Szijjártó Péter vezette tárcától, melyek elviekben igazolták volna a több mint hatezer lélegeztetőgépet 180 milliárd forintért leszállító maláj cég átláthatóságát. A jogerős ítélet után a minisztérium váratlanul azt közölte, hogy a dokumentumokat megsemmisítették.