„Ki
A lényeg

A Kreml nagyra értékeli Orbán erőfeszítéseit

9/07/2024 08:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A magyar miniszterelnök "békemisszióját" méltatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívóje.

Sem Joe Bidennek, sem az NATO-csúcs többi résztvevőjének nem üzent Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt pénteken hozzá ellátogató Orbán Viktoron keresztül – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívóje az MTI tájékoztatása szerint. A magyar miniszterelnök “békemisszióját” viszont méltatta a szóvívő hétfőn, újságírói kérdésekre válaszolva.

"Nagyra értékeljük, Putyin elnök úr is nagyra értékelte Orbán úr ezen erőfeszítéseit. Nyilvánvaló, hogy az érintett felek között egy egész sor nézeteltérés van, de Orbán úr valóban nagyon komoly kísérletet tesz arra, hogy megértse ezeknek a nézeteltéréseknek a lényegét, amit nagyra értékelünk" – mondta Peszkov Orbán kijevi és moszkvai látogatásáról.

A magyar kormányfő az uniós soros elnökség első hivatalos útjaként július 2-án Oroszország ukrajnai inváziója óta először Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, és az MTI szerint felvetette neki egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőségét a béketárgyalások előkészítése érdekében.

Néhány nappal később, július 5-én már Moszkva felé vette az irányt az Orbánt szállító honvédségi repülőgép, az orosz fővárosban Vlagyimir Putyinnal találkozott a kormányfő, amely a nyugati szövetségesek körében komoly felháborodást váltott ki. Olyannyira, hogy az EU nagykövetei fontolgatják, hogy elveszik Magyarországtól a soros elnökség státuszát.

A miniszerelnök ezt követően Kínában folytatta útját, ahol a nemrég Magyarországra látogató Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott, Pekingből pedig Washingtonba repül tovább, ahol részt vesz a NATO csúcsértekezletén.