„Köszönjük
A lényeg

A magyarok ötöde egy hétig sem tudna megélni, ha elvesztené a keresetét

24/10/2024 16:45

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az MNB a magyarok "pénzügyi egészségét" vizsgálta.

A fő jövedelemforrás elvesztésével a magyarok negyven százaléka egy hónapig sem tudna megélni, ezen belül pedig a fele még egy hétig sem bírná, derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összeállításából.

Az MNB nemzetközi kutatások és szakirodalom alapján dolgozta ki az úgy nevezett Pénzügyi Egészség Indexet, hogy aztán ezerötszáz ember megkérdezésével mérjék fel, milyen a magyarok pénzügyi helyzete. Néhány megállapítás:

  • A pénz feletti kontroll kérdésében voltak a legjobbak a magyarok, átlagosan 60 pontot értek el a 100-ból: saját bevallás alapján a lakosság több mint 60 százaléka mindig vagy legtöbbször figyeli a havi költéseit, míg 44 százaléka tervet készít a kiadások és a bevételek kezelésére. Leginkább a 18-29-es, valamint a 70-79 éves korosztály tervez.
  • A megtakarítás kérdésében sikerült a legalacsonyabb pontszámot elérni. A kérdezettek kevesebb mint 20 százaléka érzi úgy, hogy eléggé felkészült a nyugdíjas évekre. Közel 50 százaléka próbál rendszeresen félretenni, 30 százalék azonban nem tud és nem is próbál.
  • Saját pénzügyi helyzetével a lakosság 19 százaléka elégedett. Több mint 60 százalék mindig, közel 30 pedig legtöbbször időben tudja fizetni a számláit. A magyarok 55 százaléka érzi úgy, hogy anyagi helyzete miatt nem képes fontos célokat megvalósítani.