„Zajlik
A lényeg

A Nemzeti Bank nem működik együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal

13/08/2024 18:24

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Az MNB közleményben taglalta, hogy tranzakciós adatokat csak korlátozottan tárolnak, úgy, hogy az ügyfelek ne legyenek beazonosíthatóak.

Az Átlátszó hétfőn írta meg, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) magánszemélyek bankszámláiról kért kimutatásokat. Kedd délután a Magyar Nemzeti Bank közleményben jelezte, nem gyűjt és jogszabályi felhatalmazás nélkül nem ad ki egyedi adatokat banki ügyfelek tranzakcióiról.

Az Átlátszó peres úton szerzett meg olyan leveleket, melyekben az SZH, túlterjeszkedve a felhatalmazásán több állami intézményhez azzal a megkereséssel fordult, hogy folytassanak folyamatos információgyűjtést. Sarkadi Nagy Márton, az oknyomozó portál újságírója a Reggeli gyorsban elmondta, miközben számos szervezet pozitívan fogadta az SZH megkeresését, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) óvatosabb volt.

A délutáni közleményben a bank egyrészt jelezte, csak szűk körben rendelkezhet a tranzakciós adatokkal és azokat úgy gyűjti, hogy ne lehessen belőlük azonosítani az ügyfelejet. Másrészt szigorúak az adatkiadás lehetőségei is, arra csak kivételes esetekben van lehetőség, például ha bűncselekményről van szó.

A kummünikéből kiderül az is, az SZH tavasszal ugyan kezdeményezett együttműködést az MNB-vel, az azonban nem jött létre, ha pedig ilyesmi megvalósulna, azt a bank a honlapján közölné – számolt be a 24.hu.