„Köszönjük
A lényeg

A Publicus szerint a Tisza párt a teljes népességben és a biztos szavazóknál is megelőzte a Fideszt

24/10/2024 07:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, ennek ellenkezőjét viszont csak 28 százalék állítja.

A teljes népességben és a biztos szavazó pártválasztóknál megelőzte a Tisza Párt a Fideszt – derült ki a Publicus Intézet friss, reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a Népszava rendelt meg.

Eszerint a teljes népességben a Tisza 24, a Fidesz pedig 23 százalékon áll. A választási részvételüket biztosra ígérők és pártot is választók csoportjában pedig 39-37 százalék az arány Magyar Péter pártja javára.

A Publicusnál csak a DK-t mérték valamivel a bejutási küszöb fölött, a teljes népességben 5, a biztos pártválasztóknál pedig 8 százalékra. Utóbbi kategóriában a Mi Hazánk és a Kutyapárt közelíti meg ezt 4-4 százalékkal, itt a Momentum és az MSZP 2-2, a Jobbik pedig 1 százalékot ért el. 

 
Tisza 1956
Klubrádió/Mátyus László
 

A választási hajlandóság egyébként magas. A részvételüket biztosan vagy valószínűleg ígérők csoportja 82, illetve 6 százalékos a felmérés szerint. A válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, ennek ellenkezőjét viszont csak 28 százalék állítja. Ebben szerepe van annak is, hogy minden harmadik (32 százalék) fideszes is azt mondja, hogy nem elégedett az iránnyal – jelentette a Népszava.

A 21 Kutatóközpont mérése szerint a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók körében a Tisza 42-, a Fidesz 40 százalékon áll – írtuk szerdán.