„Zajlik
A lényeg

A szlovák kormánynak nem tetszik az MVM terjeszkedési terve

10/11/2021 17:39

| Szerző: Klubrádió

Richard Sulík gazdasági miniszter nem támogatja, hogy a magyar MVM-é legyen Szlovákia egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, a Közép-szlovákiai Elektromos Közművállalat (SSE) részvényeinek 49 százaléka – írja a Paraméter nyomán a Telex. A szlovák miniszter nem látja értelmét, hogy a vállalat egyik ország tulajdonából egy másikéba kerüljön, és „nem jönnek be neki” a magyar kormány utóbbi időszakban tett lépései.

Richard Sulík a DenníkN szerint azért nem támogatja a magyar tulajdonszerzést, mert nem látja az értelmét, hogy a Közép-szlovákiai Elektromos Közművállalat (Stredoslovenská energetika, SSE) egyik ország tulajdonából egy másik ország tulajdonába vándoroljon, és a magyar kormány utóbbi időszakban tett lépései nem jönnek be neki.

A Telex ismerteti: a közműszolgáltató részvényeinek meghatározó részét a Daniel Křetínský és Patrik Tkáč által irányított cseh EPH cégcsoport kínálja eladásra. A legkomolyabb érdeklődők között tartották számon a magyar MVM-et, amely rálicitált a már ajánlatot is tevő cseh ČEZ nevezetű vállalatra, de az érdeklődők között van a német E.ON is. A Közép-szlovákiai Energetikai Vállalat az ország harmadát látja el árammal, az átlagos éves nyeresége 100 millió euró körül mozog, így az eladási ára az 1 milliárd eurót (kb. 362 milliárd forint) is meghaladhatja.

A Paraméter azt írja: a csehek 900 millió eurót ígérhettek a részvénycsomagért, amely összeget a magyar állami vállalat vagy 300 millió euróval megfejelt, felnyomva az SSE árát majdnem 1,2 milliárd euróra.

Érdekesség, hogy van egy angol focis szál is a történetben. Ugyancsak a Telex írt arról, hogy az említett Daniel Křetínský cseh milliárdos be szeretne szállni a West Ham United labdarúgóklubba, és emiatt szeretné eladni a magyar MVM-nek az SSE-ben lévő energetikai részesedését. Az MVM nagyon szeretné ezt az érdekeltséget, ugyanis Csehországban már erős pozíciója van az Innogy birtoklásával, és éppen magyar–szlovák–cseh „hálózat” kiépítésén dolgozik.

(Képünk illusztráció, fotó: Pixabay)