„Zajlik
A lényeg

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított a Transparency International ellen

25/06/2024 15:34

| Szerző: Klubrádió

A Szuverenitásvédelmi Hivatal "egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít" a Transparency International Magyarország tevékenységével kapcsolatban, mert a szerintük a civil szervezet "külföldről származó támogatás" felhasználásával a "választói akarat befolyásolására irányuló" tevékenységet folytat, illetve ilyesmit támogat. Frissítés: az Átlátszó ellen is vizsgálatot indítottak.

Erről június 18-án levélben tájékoztatta a Transparency International Magyarországot a hivatal. A Szuverenitásvédelmi Hivatal 6 oldalas levelében 62 kérdést tett fel, a TI-nek 30 napja van válaszolni.

A Transparency azt írja, „nem tartja véletlennek, hogy elsőként került a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe”. „Korrupció ellen küzdő civil szervezetként tevékenységünk, feltáró, elemző és jogvédő munkánk sikere, sőt talán a puszta létezésünk is fenyegeti az Európai Unió legkorruptabb kormányzatát működtető Orbán-rendszert” – írják.

Szerintük a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása teljesen megalapozatlan és téves. „A Hivatal működését, miként az azt megalapozó törvényt is, Alaptörvény-ellenesnek tartjuk. Ennek ellenére, az átláthatóság iránt messzemenőkig elkötelezett civil szervezetként természetesen válaszolni fogunk a hivatalnak a megadott határidőben. Igaz, kis odafigyeléssel a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak is feltűnhetett volna, hogy a kérdései túlnyomó többségére a választ megtalálja a honlapunkon, valamint a mindenki számára hozzáférhető nyilvános kiadványainkban” – közölték.

A civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult. „Alkotmányjogi panaszunkban kifejtettük, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogokat” – írja a TI, ami szerint az, hogy ellenük a szervezet által megfogalmazott kritikák miatt indult vizsgálat, önmagában is jelzi: „a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát.”

A TI emlékeztetett, hogy több más NGO-val együtt többször hangsúlyozták: a hatalom szándéka, miszerint a nemzeti szuverenitás állítólagos védelmének ürügyén tovább támadja a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket, ellentétes az Alaptörvénnyel és az EU alapvető értékeivel. Az Európai Bizottság is ezen az állásponton van, ezért indított februárban kötelezettségszegési eljárást a kormánnyal szemben.

Frissítés: A Transparency International Magyarország után az Átlátszó ellen is eljárást indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Az oknyomozó portál azt írja, Pálvölgyi Ákos, a Szuverenitásvédelmi Hivatal igazgatója kedden hivatalos levélben tájékoztatta az Átlátszót arról, hogy a hivatal a nemzeti szuverenitás  védelméről szóló, tavaly elfogadott törvény felhatalmazása alapján „vizsgálja azon szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak, vagy ilyen tevékenységet támogatnak”.

A levélben leszögezik, hogy az Átlátszót is külföldről támogatott szervezetnek minősítik, ezért a Transparencyhez hasonlóan egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot indítanak a lap tevékenységével kapcsolatban. A lap azt írja, hogy a vizsgálat keretében 11 kérdést kaptak Lánczi Tamás hivatalától. Ezek egy része bárki számára megismerhető adatokra vonatkozik, más része a könyveléssel kapcsolatos információkat kér, harmadik része pedig a pénzügyi beszámolóink kiegészítő mellékleteiben szerepeltetett nemzetközi donor szervezetektől kapott támogatásokkal kapcsolatos (például a támogatási szerződéseket kérik) több évre visszamenőleg. Azt is kérik az Átlátszótól, hogy „fejtse ki részletesen, milyen módon működik együtt a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal, melyet a honlapján együttműködő partnerként tüntet föl.”