„Köszönjük,
A lényeg

A volt lengyel kormánypárt marad Meloni frakciójában, nem csatlakozik Orbánékhoz

3/07/2024 19:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A magyar kormánypárttal egyébként kifejezetten jó kapcsolatokat ápoló lengyel PiS-es Ryszard Czarneczki közölte, hogy képviselőtársa, Joachim Stanisław Brudziński lesz a Meloni-féle ECR egyik társelnöke, vagyis a lengyelek maradnak ebben a csoportban, nem csatlakoznak az újonnan alakuló, Orbán Viktor nevével fémjelzett Patriótákhoz.

Szerdán tartotta alakuló ülését az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége (ECR) az Európai Parlamentben. Ez a frakció 83 képviselőből áll, illetve, mint az ülésen bejelentették, az Észt Konzervatív Néppárti Jaak Madison csatlakozásával 84-re bővült; utóbbi az Identitás és Demokráciából (ID) lépett át. Az ECR tehát jelenleg a harmadik legnagyobb erő az EP-ben, lemaradva a második Szociáldemokratáktól és több mint százzal kevesebb képviselővel, mint az Európai Néppárt.

A csoport növelte képviselőinek a számát az előző parlamenti ciklushoz képest. A pártcsalád vezető ereje a volt olasz kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), illetve a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek.

Mióta vasárnap Bécsben Orbán Viktor – a cseh ANO párt és az osztrák Szabadságpárt részvételével – bejelentette, hogy önálló politikai csoportosulást hoznak létre Patrióták néven, egymást érik a találgatások, hogy kik csatlakozhatnak még hozzájuk. Számos kisebb párt mellett komolyan felvetődött, hogy a Jog és Igazságosság is átlép. Miután a szélsőjobboldalról érkeztek már jelentkezők és várható Marine Le Pen pártjának a csatlakozása is, az ID frakció – ahol eddig Le Pen Nemzeti Tömörülése volt a vezető erő – szép csendben megszűnhet, vagy minimálisra olvadhat (egy csoporthoz 23 képviselő kell, legalább 7 különböző országból). A PiS kilépésével a konzervatív frakció is rendkívül meggyengült volna.

Azonban, ahogy az EUrologus írja, az ECR alakuló és tisztújító ülésén elmaradt a fordulat. Késő délután a magyar kormánypárttal egyébként kifejezetten jó kapcsolatokat ápoló Ryszard Czarneczki az X-en közölte, hogy képviselőtársa, Joachim Stanisław Brudziński lesz az ECR egyik társelnöke, vagyis a lengyelek maradnak ebben a csoportban. A másik társelnök a várakozásoknak megfelelő Nicola Procaccini, a Meloni-párt politikusa lesz, aki eddig is betöltötte ezt a posztot.