„Zajlik
A lényeg

Aggódik az ENSZ afganisztáni misszióvezetője, a nemrégiben elfogadott afgán erkölcsi törvény lehetséges következményei miatt

26/08/2024 14:46

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Egy Afganisztánban nemrég elfogadott jogszabály szigorú magatartásbeli korlátozásokat vezet be és kiterjedt végrehajtási jogkörrel ruházza fel az erkölcsrendészetet. Utóbbi a terjedelmes és homályosan meghatározott szabálysértésekre hivatkozva korlátok nélkül bárkit megfenyegethet vagy őrizetbe vehet – fejtette ki a világszervezet munkatársa, Roza Otunbajeva aki szerint ezzel nehezíthetik a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a tálib vezetéssel való együttműködés terén.

A közleményben ugyanakkor az ENSZ pozitívan értékeli a törvény két cikkelyét, nevezetesen az árvákkal való rossz bánásmód tilalmát és egy olyan szexuális visszaélésekhez vezető gyakorlat betiltását, amelynek keretében idáig személyes szórakoztatásra használhattak fiatal fiúkat.

Háború a terrorizmus ellen -afgán nők
 
Tálib nők
 
Két burkát viselő afgán asszony sétál el egy nyugati stílusú esküvői ruhákat kínáló üzlet kirata előtt Kabul belvárosában 2002. szeptember 4-én. Az ezt megelőző hat évben, az afganisztáni tálib uralom idején az afgán nők csak burkában mutatkozhattak nyilvános helyen. (MTI FOTÓ/EPA /ANJA NIEDRINGHAUS)
Fotó: ANJA NIEDRINGHAUS
 

(MTI)