„Zajlik
A lényeg

Állami fenntartásba került Iványi Gáborék abaújkéri iskolája

5/09/2024 18:12

| Szerző: Klubrádió

Már állami fenntartásban működik tovább a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) abaújkéri iskolája – közölte a MET.

Iványi Gábor egyháza 2005 óta működtette az intézményt, volt olyan tanév, amikor 800 tanuló járt oda, de a legutóbbi tanévben már csak a szakképzési centrum működött 230 diákkal.

Az ingatlan tulajdonjoga 2022-ben került az önkormányzattól a magyar államhoz, a kezelését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) látja el. A Nemzeti Vagyonkezelő 2024. áprilisában jelezte, hogy szerintük a fenntartó már nem látja el a megállapodásban vállalt feladatot, ezért szeretnék felbontani a szerződést. A MET közölte, ellátják a feladatot, SNI-s gyerekeket oktatnak az iskolában. Tárgyalást is kezdeményeztek, de azt mondják, erre nem kaptak választ. Ehelyett az MNV július utolsó napjaiban 15 napos felmondási idővel felmondta az ingatlanhasználati szerződést, és felszólították a MET-et az iskola kiürítésére és elhagyására. Ugyanakkor ígéretet kaptak arra, hogy átveszi az intézményt a Szerencsi Szakképző Központ és a Sárospataki Tankerületi Központ, és így a gyerekek és a tantestület együtt maradhat.

„A MET közgyűlése a diákok és a pedagógusok érdekeit szem előtt tartva végül az iskola átadása mellett döntött. Ha mi nem léptünk volna, valószínűleg ennek az intézménynek a sorsa is megpecsételődik” – írják a közleményben. Augusztus 29-én megállapodás született a Szakképzési Centrummal, amelyben vállalták, hogy az összes diákot és tanárt átveszik. Még aznap sor került az iskola átadására. A MET a tanév biztonságos megkezdéséhez szeptember 30-ig biztosítja a tulajdonát képező két tankonyha ingyenes használatát.

A múlt héten derült ki, hogy a kormányhivatal bezáratja Iványiék iskoláit és a hajléktalanóvodát: a fővárosi kormányhivatal köztartozásokra hivatkozva törölte a MET két budapesti iskoláját a nyilvántartásból, és máshol helyezi el az oda járó gyerekeket. ?Majd néhány nappal később Iványi Gáborék szegedi iskoláját is törölték a nyilvántartásból. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint ez körülbelül 450 gyereket érint, akik 80 százalékát nem tudták elhelyezni, és ezért a szülők még büntetést is kaphatnak.