„Ki
A lényeg

Állami iskolákban továbbra sem egyszerű állást találniuk azoknak a tanároknak, akik tavaly elutasították a státusztörvény szerinti foglalkoztatást

24/07/2024 13:11

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A szakszervezet szerint ilyen tanárhiány mellett érthetetlen ez a bosszú.

Állami iskolákban továbbra sem egyszerű állást találniuk azoknak a tanároknak, akik tavaly elutasították az új pedagógus életpályatörvény – ismertebb nevén státusztörvény – szerinti foglalkoztatást, emiatt megszűnt a jogviszonyuk, de később meggondolták magukat és mégis tankerületi fenntartású intézményben szeretnének dolgozni.

A Népszava értesülései szerint az elmúlt hetekben is előfordult, hogy egy-egy álláskereső pedagógus azért nem kapott munkát állami iskolában, mert tavaly ősszel nemet mondott a közalkalmazotti státusz megszűnésével járó új szerződésére. De akadt olyan is, akit egy iskolai állásinterjún az igazgató arról faggatott, részt vett-e korábban munkabeszüntetésben. Eközben a tankerületi központok több ezer hirdetésben keresnek iskolai dolgozókat, javarészt pedagógusokat.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klubrádiónak elmondta: a kormány és a tankerületek most bosszút akarnak állni a tanárokon, akik annak idején felmondtak, de ekkora pedagógushiány közepette meg kellene becsülni minden munkaerőt. 

2024. július 24. A lényeg (2024.07.24.) Totyik Tamás
00:47
00:00

 
státusztörvény elleni tüntetés 2023.04.24
 
 Fotó: Mátyus László