„Klubrádió
A lényeg

Amnesztiát hirdettek a tálibok

17/08/2021 09:06

| Szerző: Klubrádió

A tálib vezetők teljes amnesztiát kínáltak az afgán tisztviselőknek arra hivatkozva, hogy így hazatérhetnek és folytathatják munkájukat.

"Általános amnesztiát hirdetünk mindenki számára, hogy teljes bizalommal élje tovább megszokott életét" - írták közleményükben.

A 444 cikke szerint a tálib vezetés igyekszik egyfajta moderált arcát mutatni, mióta megindult a pár hete tartó előretőréésük és nyilvánvalóvá vált, hogy hamarosan átveszik Afganisztán irányítását.

Ugyanakkor, ahogy a BBC bámulatos riportja is bemutatta, nem is tagadják a sária törvényként hivatkozott, a sötét középkort idéző nézeteiket, amelyeket a portál zagyvaságként jelzett. Érvelnek a kézlevágás, mint jogos büntetés és a nők jogfosztása mellett is. Tegnap – bár sokáig kedvesnek tűntek – a CNN tudósítóját egy ponton az utca szélére parancsolták a tálib harcosok, hiszen ő nő.

Voltak hírek arról is, hogy már Kabulban randalíroznak a tálib harcosok és házról házra járnak, hogy összegyűjtség a 12 évnél idősebb hajadon lányokat. A talibán szóvivőjeként szereplő Shail Shaheen azt mondta újságíróknak, hogy ezeket az eseteket imposztorok, magukat tálibnak kiadó férfiak követték el.