„Támogassa
A lényeg

Ársapkás mém miatt rúgták ki a minisztériumi dolgozót, de a bíróságon győzött

8/05/2024 17:25

| Szerző: Klubrádió

Több mint húsz év szolgálati jogviszony után azonnali hatállyal felmentették állásából az akkori Gazdaságfejlesztési (ma már Nemzetgazdasági) Minisztérium egyik munkatársát 2023 tavaszán, mert megosztott a privát Facebook-oldalán egy mémet Nagy Mártonról. A minisztériumi dolgozó perre vitte az ügyet, az őt képviselő TASZ most arról számolt be, hogy megnyerték a pert.

A jogvédő szervezet beszámolója szerint a minisztérium részéről nem kerteltek, amikor elküldték a munkavállalót, megmondták neki, hogy azért szüntetik meg a jogviszonyát, mert öt héttel korábban megosztott egy mémet a Facebookon, amin Nagy Márton miniszter fejére szerkesztettek egy sapkát, ezzel utalva a hatósági árszabályozásra.

Nemcsak, hogy elküldték három évre eltiltották a kormányzati szektorban való alkalmazástól is, mindezt azok után, hogy korábban soha nem volt problémájuk a kirúgott munkatárssal, az utolsó teljesítményértékelésen a közvetlen felettese kivételes minősítésre javasolta, ami a közszolgálatban a legmagasabb minősítési fokozat.

 
Ársapkás mém - Forrás: Facebook
 

A minisztérium részéről egyébként tagadták, hogy a munkatársuk profilján kutakodtak volna, elmondásuk szerint „a hivatali szervezetrendszeren keresztül” szereztek tudomást a posztról. A TASZ ügyfele a mémet azért osztotta meg, mert az ársapka fordítást szórakoztatónak találta, de ezt a bejegyzését csak bizonyos ismerősei számára tette láthatóvá (az “ismerősök, kivéve…” beállítást használta a Facebookon).

A TASZ elsőkörben a Közszolgálati Döntőbizottság elé vitte az ügye, de az lesöpörte a panaszt mondván, a mém alkalmas volt a kormányzati igazgatási szerv jó hírneve, illetve a jó közigazgatásba vetett bizalom súlyos rombolására.

Ezt az ítéletét a Fővárosi Törvényszéken támadták meg, ami aztán megállapította, hogy jogtalan volt a felmentés. Az elsőfokú ítélet alapján az egykori minisztériumi dolgozó közel 5 millió Ft kártérítést kap és a perköltséget is a minisztériumnak kell fizetnie. A TASZ jelezte azt is, hogy a jogellenes kirúgások miatt indított perekben lehet kérni visszahelyezést is, de ügyfelük erre nem tartott igényt.

A TASZ még hozzátette a közleményben: "Fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk azok mellett, akiknek a jogait korlátozzák. Egy vicces mém megosztása nem tehet érdemtelenné egy a munkahelyén a követelményeknek évtizedek óta kiválóan megfelelő dolgozót."

 Arról, hogy munkaviszonyban hogyan érvényesül a véleménynyilvánítás szabadsága itt írnak részletesebben.