„Zajlik
A lényeg

Átláthatatlan a Szuhi szerint a Transparency

14/10/2024 17:09

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Több hónapos vizsgálatot követően átláthatatlannak és károsnak találta a Transparency International működését Magyarország számára a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) honlapján hétfőn megjelent egy jelentés a Transparency International Magyarország Alapítvány (TIM) tevékenységével kapcsolatban – írja a 24.hu.

Ezekben az alábbi megállapításokat tette:

  • a Transparency International Magyarország Alapítvány (TIM) finanszírozásának, tevékenységének és kapcsolati hálójának áttekintése alátámasztja, hogy a vizsgált szervezet egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét.
  • A szervezetet működtető nemzetközi hálózat fő finanszírozói a Világbank legnagyobb szavazati erővel rendelkező államai, valamint az Európai Bizottság, de ott van a jelentős támogatók között a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is.
  • A TIM mögött meghúzódó nemzetközi hálózat által tematizált „átláthatóság”, „korrupcióellenesség” fogalmai nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei. A TIM ezen témák kisajátításával fejti ki Magyarországra káros, Magyarországot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét.
  • Az SZH jelentése szerint a korrupció-érzékelési index és annak felhasználása a dezinformáció minden formai kellékével rendelkezik, dezinformációnak tekinthető, mivel alkalmas arra, hogy valótlan állításokat igaznak tüntessen fel.
  • A TI által évente közreadott korrupció-érzékelési index módszertana manipulatív, a módszertan a korrupció-érzékelési indexet alkalmassá teszi arra, hogy azzal országok nemzetközi megítélését befolyásolják. A TIM ennek a tudományosnak álcázott felmérésnek a kommunikációjával próbálja Magyarországot és a magyar államigazgatási szerveket rossz színben feltüntetni. A szervezet az Európai Bizottságnak készített, dezinformációt tartalmazó árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak. Az „árnyékjelentések” elkészítésének módszertana a magyar társadalom számára rejtve marad, miközben az erre épülő dezinformációs kampány Magyarország politikai és gazdasági érdekérvényesítő képességének korlátozására tesz kísérletet a nemzetközi térben.

A hivatal kifogásaival kapcsolatban többször kifejtette a véleményét a Klubrádióban Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

A hír annak tükrében is érdekes, hogy a törvény, melynek nyomán a szervezet létrejöhetett, az Európai Unió Bírósága elé került.