„Zajlik
A lényeg

Átlátszó: Kerületi Fidesz-irodák gyűjtötték a nyilatkozatokat Vitézy fellebbezéséhez

18/07/2024 17:36

| Szerző: Klubrádió

Az Átlátszó szúrópróbaszerűen felhívott néhány hamisan nyilatkozó számlálóbiztost: a beszélgetésekből az derült ki, hogy a Fidesztől keresték meg őket a nyilatkozattal, vagy a helyi Fidesz-irodában íratták alá velük a papírt.

Formanyomtatványokon nyilatkoztatták a budapesti szavazatszámlálókat Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez arról, hogy a szavazókörzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat, és Vitézyre adott szavazatok vesztek el ott, ahol a választók a kihúzott Szentkirályit is beikszelték – idézte fel az Átlátszó.

Ezeknek a nyilatkozatoknak több mint a fele (226-ból 114) valótlannak bizonyult az újraszámlálás során, nem találtak tévesen érvénytelenített voksot az adott szavazókörökben.

Az Átlátszó szúrópróbaszerűen felhívott néhány hamisan nyilatkozó számlálóbiztost: a beszélgetésekből az derült ki, hogy a Fidesztől keresték meg őket a nyilatkozattal, vagy a helyi Fidesz-irodában íratták alá velük a papírt – olyannal is beszéltek, aki elolvasás nélkül írta alá, és olyannal is, aki nem emlékszik, hogy aláírt volna ilyesmit.

A volt főpolgármester-jelölt később a Facebookon isposztolt a témáról, azt írta, pontosan az történt, amit és ahogy a törvény előír.