„Zajlik
A lényeg

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint nem áll titkosszolgálati védelem alatt a robbanó csipogók ügyében érintett magyar nő

20/09/2024 19:11

| Szerző: Klubrádió

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) a Telexszel azt közölte: nem áll titkosszolgálati védelem alatt Cristiana Bársony-Arcidiacono, a libanoni robbantásokkal összefüggésbe hozott BAC Consulting Kft. tulajdonosa.

Pénteken az érintett nő édesanyja azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hogy a lánya fenyegetéseket kapott, „jelenleg a magyar titkosszolgálatok által védett biztonságos helyen van”, és hogy a magyar titkosszolgálatok tanácsolták a lányának, hogy ne nyilatkozzon a médiának.

„Magyarországon a nemzetbiztonsági védelem alá eső személyek körét jogszabály rögzíti. Az érintett hölgy nem tartozik a védetti körbe, így védelmet nem kaphat” – közölte az AH.

Hozzátették: a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok szerda óta vizsgálatot folytatnak, ezért Cristiana Bársony-Arcidiaconót többször is meghallgatták. „A vizsgálat eredményeiről a nemzetközi partnerszervezeteket és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát folyamatosan tájékoztatjuk. A vizsgálat eddigi eredményei egyértelműen tisztázták, hogy az úgynevezett csipogók Magyarország területén sosem jártak, legyártásukban vagy átalakításukban magyar cég vagy magyar szakember semmilyen formában nem működött közre!” – írták.

A Hezbollah által kiosztott csipogók kedden, a milícia által használt adóvevők pedig szerdán robbantak fel. A két támadásban 37 ember halt meg, köztük legalább két gyermek, és több mint 3000-en megsebesültek. A támadást Izrael hivatalosan nem kommentálta; a Hezbollah és Libanon Izraelt vádolja a robbantássorozattal.

Jelenleg úgy tudni, a csipogókat valójában egy bulgáriai cég, a Norta Global hozta be Tajvanból, és ők is adták tovább a szerkezeteket, amelyek később a libanoni szélsőséges szervezethez kerültek. Erre reagálva a bolgár nemzetbiztonsági hivatal csütörtökön közölte, hogy bár a norvég tulajdonú Norta Global Szófiában van bejegyezve, a csipogók nem jártak Bulgáriában, a vállalat viszont 1,6 millió eurót átutalt Magyarországra.