„Klubrádió

Az amerikai nagykövetség is elítélte Demeter Szilárd cikkét

30/11/2020 12:42

| Szerző: Klubrádió

A nagykövetség egyértelműen elítélte azt a magatartást, amivel Demeter Szilárd egyenlőségjelet tett „a jelenleg Európában zajló viták és a Holokauszt során több millió ember ellen elkövetett rettenetes gyilkosságok közé”. Azóta Demeter ugyan visszavonta írását, de számos ellenzéki politikus, irodalmi személy követeli az EMMI miniszteri biztosa elmozdítását.

Miután Demeter Szilárd, az Origon megjelent írása – melyben többek között Európát Soros György gázkamrájának nevezte – hatalmas visszatetszést keltett, visszavonta publicisztikáját. A botrány azonban nem ült el, még a kormány részéről is született enyhe helytelenítés.

Ahogy az várható volt, az amerikai nagykövetség is állást foglalt az ügyben: „A budapesti Amerikai Nagykövetség határozottan elítéli a közelmúltban megjelent véleménycikk kijelentéseit, amelyek egyenlőségjelet tesznek a jelenleg Európában zajló viták és a Holokauszt során több millió ember ellen elkövetett rettenetes gyilkosságok közé. A Holokauszt bármiféle relativizálása és minimalizálása kapcsán zéró toleranciát kell gyakorolni” - idézi az amerikai nagykövetség a cikkel kapcsolatos nyilatkozatát a 444.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
 
Demeter Szilárd Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Demeter, az EMMI miniszteri biztosa, aki egyben a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egy ideig a Facebookon próbált kiállni a cikke mellett, végül visszavonta az írást, és törölte Facebook-oldalát. 

Az izraeli nagykövetség mellett az ellenzéki képviselők és az irodalmi élet szereplői is tiltakoztak. Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig azt üzente Orbán Viktornak, hogy ha Demeter Szilárd még ma is a jelenlegi kormány tisztviselője marad, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván a magyar kormány álláspontjának lehet tekiteni. Karácsony Gergely főpolgármester is követelte Demeter Szilárd azonnali leváltását. A kormányból egyelőre csak Gulyás Gergely nyilvánult meg az ügyben, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter is csak annyit mondott a Transindexnek Kolozsváron, hogy nem örül a közélet eldurvulásának.