„Zajlik
A lényeg

Az amerikai nagykövetség reagált a Szöllősi-ügyre: magánszemélyek nem kaphatnak diplomatavízumot

13/09/2023 19:18

| Szerző: Klubrádió

Csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem – írta az amerikai nagykövetség, miután a hvg.hu megkérdezte tőlük, hogy meg tudják-e erősíteni, hogy a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György nem kapott beutazási engedélyt az országba.

A nagykövetség erről a konkrét esetről annyit közölt, hogy az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről. Ezt követően viszont megjegyezték, hogy a közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz. Az Amerikai Egyesült Államok törvényei alapján viszont a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Ez a szabály nem csak Magyarországra vonatkozik – tették hozzá.

Korábban is is beszámoltunk róla, hogy megtagadta az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a belépésre jogosító vízum kiadását Szöllősi Györgytől, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől, aki korábban a felcsúti Puskás Akadémiánál is megfordult kommunikációs igazgatóként, 2014-ben pedig a Puskás Intézet igazgatójává nevezték ki.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)