„Klubrádió
A lényeg

Az EU-hoz fordul a Párbeszéd, amiért a kormány megtiltotta a névtelen adományozást

2/07/2021 17:58

| Szerző: Klubrádió

A Párbeszéd az Európai Bizottsághoz fordul, mert egy kormányrendelet alapján az egyesületeknek és az alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől, mennyi támogatást kaptak. Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz „ismét putyini módszerekhez nyúl”, listázni akarja az embereket, akiknek bármilyen közük van bármelyik alapítványhoz vagy egyesülethez. 

Csütörtöktől megszűnt a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére. Az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak. Az adatokat a kormánynak kell elküldeni, minden évben. A kormányrendelet azt is előírja, hogy mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz. Ilyen esetekben azt kell jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell feltüntetni.

A Párbeszéd emiatt fordul az Európai Bizottsághoz: Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese pénteken azt mondta:  a Fidesz „ismét putyini módszerekhez nyúl” azért, hogy meg tudja tartani, be tudja betonozni a hatalmát.

A képviselő úgy véli, hogy a Fidesz listázni akarja az embereket, turkálni akar mindenkinek a pénztárcájában, akinek bármilyen köze van bármelyik alapítványhoz vagy egyesülethez. A kormánypárt olyan légkört teremtett, ahol félniük kell azoknak, akik a kormánykritikus civil szervezetek támogatják – mondta a politikus, hozzátéve, a kormánypárt „anti-Kubatov-listát” szeretne építeni ezzel a módszerrel.

A kormányrendelet jogellenes, szembemegy az adatvédelmi szabályokkal, mert nincs legitim célja, egyúttal hatalmas adminisztrációs terheket rak a civil szervezetekre – ismertette pártja véleményét.

(Kiemelt kép: Párbeszéd / Facebook)