„Ki
A lényeg

Az exit pollok szerint kormányra kerülhet az ellenzék Lengyelországban

15/10/2023 21:37

| Szerző: Klubrádió

Az exit pollok szerint a mostani kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi lengyel választáson, de a szélsőjobbos Konföderációval se lenne többsége, a Donald Tusk vezette ellenzék viszont koalíciót alakítva többségbe kerülhet. 

Az exit pollok (a szavazóhelyiségből kilépett emberek megkérdezése alapján készült felmérések) szerint a Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a lengyel választást, de nem gyűjtött elég mandátumot a parlamenti többség megszerzéséhez. A Donald Tusk vezette ellenzék viszont koalíciót alakítva többségbe kerülhet. A Polgári Koalíció, a Harmadik Út és az újbaloldali Lewica ugyanis együtt 248 mandátumot szerezhet a 460 fős alsóházban.

A rendszerváltozás óta legmagasabb, 72,9%-os részvétel mellett az exit poll eredménye így fest:

  • Jog és Igazságosság (PiS), a 2015 óta kormányzó, ókonzervatívnak is nevezett jobboldali erő: 36,8% – 200 mandátum
  • Polgári Koalíció, vezető ereje a 2007-2015 között kormányon volt jobbközép párt: 31,6 % – 136 mandátum
  • Harmadik Út (Parasztpárt és a szintén jobbközépnek nevezhető Lengyelország 2050): 13,0% – 55 mandátum
  • Új Baloldal (fő pártja az 1993-1997 és 2001-2004 között kormányon volt szocialista párt) 8,6% – 30 mandátum
  • Konföderáció (szélsőjobboldal) 6,2% – 12 mandátum

A szejm 460 fős, a többséghez legalább 231 mandátum kell. Ha a fenti számok valóban beigazolódnak, a győztes PiS-nek még a szélsőjobbal együtt sincs többsége. A másik három párt összesen 248 képviselői helye viszont bőven elég a kormányzáshoz.

Fontos azonban, hogy ez még nem a hivatalos végeredmény, az csak a határon túli szavazatok beérkezése és megszámolása után, valószínűleg kedden várható. A szlovák választáson például az exit poll-eredmények jelentősen, több mint 5 százalékkal felülmérték a liberális Progresszív Szlovákiát, amely így második lett és a populista Roberto Fico alakíthat kormányt.

Az exit pollok kihirdetése után Donald Tusk beszédében azt mondta, soha életében nem volt ennyire boldog. Szerinte Lengyelország és a demokrácia győzött. Egy éve még senki sem hitte, de ma kivonták a PiS-t a hatalomból.

A PiS elnöke, Jarosław Kaczyński arról beszélt, hogy negyedik, zsinórban harmadik győzelmüket aratták a parlamenti választáson. Kérdés viszont, hogy ezt a sikert sikerül-e újabb kormányzati ciklusra fordítaniuk. Ezt még nem tudják. Kaczyński szerint reménykedniük kell, és függetlenül attól, hogy hatalmon vagy ellenzékben lesznek, különböző módokon fogják megvalósítani a projektjüket – írja a 444.hu.

(Kiemelt kép: Flickr.com)