„Zajlik
A lényeg

Az inflációnál is jobban drágulhatott a bankolás a jegybank szerint

23/07/2024 19:35

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az inflációnál is jobban drágulhatott a bankolás a jegybank szerint. A legtöbb ügyfél költségei 5-18 százalékkal nőttek idén, pedig már tavaly is 11 százalékos emelkedést mértek, vagyis 25 milliárddal többet vontak az emberektől a pénzintézetek. Az RTL híradó által kérdezett szakértő azt mondja, a tranzakciós illeték hajtja fel a tarifákat, amelyet éppen most emel másfélszeresére a kormány.

Amíg a bankoknak minden utalásnál és készpénzfelvételnél be kell fizetniük ezt a tranzakciós illetéket, ráadásul a tranzakciós illeték mértéke is nő augusztus elsejétől, így nagyon nehéz kialakítani egy olyan fixdíjas csomagot, amin a bankok nem fognak bukni– mondja Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője.

Két hete jelentette be a kormány, hogy másfélszeresére emelik augusztustól a tranzakciós illetéket, amit átmenetinek szántak, amikor több mint 10 éve bevezették. Most díjemelési stopot is hirdettek a lakossági bankszámlára. Legalábbis év végéig. "Ez jelentős plusz teher a bankszektornak, és előbb-utóbb az ügyfelekkel fogják megfizettetni” – jósolja Gergely Péter.