„Ki
A lényeg

Az Integritás Hatóság vizsgálni kezdte az elhíresült Híd a munka világába program pénzköltéseit

19/02/2024 14:20

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos nem fűz nagy reményeket hozzá.

Az Integritás Hatóság vizsgálni kezdte az elhíresült roma foglalkoztatási program, a Híd a munka világába pénzköltéseit – tudta meg a Népszava. Ez az az ügy, amelyben a NAV korábban felelősségre vonás nélkül lezárta a nyomozást. A Híd a munka világába program elméletileg a romák munkaerőpiaci helyzetének javítására lett volna hivatott, és 2014-ben indult. A foglalkoztatási szövetkezet vezetője Farkas Flórián, a Lungo Drom és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, fideszes parlamenti képviselő, miniszteri, majd miniszterelnöki biztos lett.

Az eredetileg 5 milliárd forintosra tervezett keretből a Híd a munka világába projekt végül csak nagyjából 1,6 milliárddal gazdálkodhatott. A folytatás nem véletlenül maradt el: a pénz eltűnt, a kezdeményezés kudarcba fulladt. Nincs jele annak, hogy a programnak köszönhetően bárki is álláslehetőséghez jutott volna a rászoruló romák közül. Feljelentések sora született, többek között Hadházy Ákos ellenzéki képviselő és a roma politikusokból létrehozott tényfeltáró bizottság részéről. Az adóhatóság hét év után, 2022 végén bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást. Az Integritás Hatóság (IH) most leporolja az aktát. Biró Ferenc, a hatóság vezetője írásban közölte az ORÖ elnöki feladatait ellátó Lakatos Oszkárral, hogy az "európai uniós támogatások végrehajtása vonatkozásában vizsgálati eljárást" indítottak a Híd a munka világába ügyében.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Klubrádiónak elmondta: ennek a vizsgálatnak egyedül akkor van jelentősége, ha az Integritás hatóság a nyomozati iratokat veti össze a valósággal. Hadházy Ákos hozzátette: a probléma az, hogy az Integritás Hatóságnak nincs jogköre arra, hogy helyre tegye azt a szabotázst, amit szerinte az ügyészség végzett. 

2024. február 19. A lényeg (2024.02.19.) Hadházy Ákos
00:52
00:00