„Köszönjük,
A lényeg

Az NVI-vezér szerint nem volt rendszerszintű probléma a főpolgármester-választásnál

1/07/2024 15:25

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Ettől függetlenül okozott kihívásokat ez a helyzet.

"Nem volt rendszerszintű probléma a főpolgármester-választás lebonyolításával és a szavazólapok értékelésével kapcsolatban" – mondta az Indexnek Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Hozzátette: "mindezen túl okozott kihívásokat ez a helyzet, az újraszámlálás pedig sajtótörténeti pillanatokat hozott, de a választási szervek jól állták ezt a próbát, és egyértelművé vált: nem volt rendszerszintű probléma a szavazatszámlálás során".

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben Karácsony Gergely lesz a főpolgármester. Vitézy Dávid pedig alkotmányjogi panaszt nyújtott be az eredmény miatt.

Arról, hogy jól húzták-e le a választólapról Szentkirályi Alexandrát, arra Nagy Attila azt mondta:

"A választási eljárási törvény két szabályt tartalmaz ezzel kapcsolatban. Egyrészt, hogy a jelölt a vasárnapi választást megelőző péntek délután 16 óráig léphet vissza úgy, hogy ez joghatást vált ki, és kiesett jelöltként marad a nyilvántartásban. Az utolsó két hétben a nyomda már nem készít új szavazólapokat, mert folyamatban van a logisztikai terítés. A helyi választási iroda húzza le a lapokról a jelöltet, de erre vonatkozó részletszabályt nem tartalmaz a törvény. A mi értelmezésünkben megfelel a törlésnek az is, ha valaki nyomtatóba helyezte a lapokat és úgy húzta át a vonatkozó részt, ahogy az is, ha tollal végezték el ezt a feladatot."