„Zajlik
A lényeg

Az űrbiztos terminátoroktól tart

23/06/2023 13:13

| Szerző: Klubrádió

A Terminátor című filmhez hasonló jövőkép is elképzelhető, ha a fegyverirányításra is kiterjed a mesterséges intelligencia hatásköre – véli Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az Indexnek adott interjújában a mesterséges intelligencia jelentette veszélyekkel kapcsolatban azt mondta: "Feszegettük Pandóra szelencéjét, és kinyílt".

A politikus szerint a Terminátor című filmhez hasonló jövőkép is elképzelhető, ha a fegyverirányításra is kiterjed a mesterséges intelligencia hatásköre.

Ferencz aztán végképp disztópikus jövőt vázol fel. Azt mondja: "Yuval Noah Harari izraeli történész szerint az MI új Bibliát is írhat, és a jövőbeli szent könyvek olyan vallásokat hozhatnak létre, amelyek „valójában helyesek”. A magam részéről ezt inkább disztópikus, mint üdvözlendő jövőképnek tartom, amelyet el kellene kerülnünk. Egyébként sajnos ez éveken belül valósággá válhat. Az MI egy olyan világot teremthet, mint amilyenről a Fahrenheit 451 című regényben olvashattunk. Gondoljunk csak bele, ha eltűnnek a könyvek, fennáll annak a veszélye, hogy az emberiség egy művileg megszerkesztett alternatív valóságban éljen. Szükségünk van arra, hogy meglegyenek az információink, a tudásunk a maga eredeti formájában. A mesterséges intelligencia hozzáfér a digitális platformokhoz, hiszen az az élettere, de a polcomon lévő könyveket nem fogja tudni elérni. Mivel ez egy hátborzongató, de lehetséges forgatókönyv, ezzel számolnunk kell. Mindenki őrizze meg a nyomtatott könyveit, fontosabbak lesznek, mint valaha".