„Zajlik
A lényeg

Balog szerint a bicskei gyerekeket nem érintette K. Endre kegyelmi ügye

13/06/2024 09:45

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Balog Zoltán először adott interjút a kegyelmi ügy óta: beszélt arról is, hogy kimondható, hogy ő járta ki K. Endre kegyelmét. Úgy véli, ezt nem kellett volna megtennie. Szerinte az elszenvedő bicskei gyerekeket ez a kegyelem "nem érintette, hiszen túlvoltunk a történeten".

"Adtam már egy tanácsot, azt nem kellett volna" – mondta Balog arról, hogy a lemondása után is adott-e még tanácsot Novák Katalinnak.

K. Endrét egészen addig nem ismerte, amíg K. Endre felesége meg nem kereste őt – állította Balog Zoltán a 777-nek adott interjúban. Hozzátette, tanácsadójaként ő kereste meg Novák Katalint: "azt kértem tőle, hogy szerintem ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni". "nagyon aránytalannak éreztem és tartottam ezt a büntetést, és egyébként ebben nagyon sokan egyetértettek" – indokolt Balog.

Az interjú során később megjegyezte: "ez az ember nagyon rossz módszerrel továbbra is küzd az igazáért" – mondta Balog azzal kapcsolatban, hogy K. Endre megkereste a kegyelmi botrány után az egyik áldozatot és arról próbálta meggyőzni, hogy változtassa meg tanúvallomását. Egyszerűbben, bűncselekményre próbálta rábeszélni.

Majd hozzátette, szerinte az elszenvedő bicskei gyerekeket ez a kegyelem "nem érintette, hiszen túlvoltunk a történeten".

Korábban a Klubrádiónak azt mondta Hack Péter, az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetője, hogy az áldozat győzködése csak akkor segíthetett volna K. Endrén, ha a fiatalembert elítélik amiatt, hogy korábban hamisan tanúzott.